Şeful Centrului pentru Dezvoltare şi Pescuit Satu Mare, judecat pentru fraudare fonduri SAPARD

Directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) 6 Satu Mare, Ioan Marchiş, a fost deferit justiţiei fiind acuzat că, deşi deţinea această funcţie, a accesat nelegal fonduri SAPARD pentru o societate, la care era administrator.

Urmărește
76 afișări

Procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Oradea l-au deferit justiţiei pe Ioan Marchiş - director al CRPDRP 6 Satu Mare, în perioada 2006-2007, reprezentant legal al societăţii Com Adrianca Satu Mare, şi avocat în cadrul Baroului Sălaj - pentru folosire sau prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie susţin că, în 23 iunie 2005, între Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia SAPARD, ca autoritate contractantă şi societatea Com Adrianca Satu Mare, a fost încheiat contractul finanţat din fonduri SAPARD pentru punerea în practică a proiectului denumit "Modernizare fermă de bovine cu atelier de procesare primară lapte, amplasate în localitatea Doba, judeţul Satu Mare".

În derularea acestui proiect, în perioada 2006 - 2007, Ioan Marchiş, în calitate de administrator al societăţii Com Adrianca şi care în acea perioadă deţinea şi funcţia de director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare, ar fi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene în valoare de 47.287,54 de lei, respectiv aproximativ 13.781 de euro, încălcând prevederile contractuale referitoare la conflictul de interese şi la cheltuielile eligibile.

În acest sens, mai notează anchetatorii, Marchiş a implicat în derularea proiectului mai multe societăţi comerciale unde a fost sau este acţionar sau administrator, precum şi persoane apropiate din anturajul său cu ajutorul cărora a creat un circuit financiar prin care a întocmit o serie de documente, precum facturi sau documente de plată, care atestau o altă stare de fapt decât cea reală.

Aceste documente ar fi fost ulterior folosite ca bază legală pentru efectuarea plăţilor de către Agenţia SAPARD, ca parte contractantă.

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - APDRP s-a constituit parte civilă cu 47.287,54 de lei.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Oradea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici