Şeful CJ Prahova,consilieri şi un deputat,audiaţi într-un proces privind un prejudiciu de 2 mil euro

Deputatul PDL Florin Anghel, şeful CJ Prahova Mircea Cosma, subprefectul de Prahova Gabriel Hornoiu şi mai mulţi consilieri judeţeni au fost audiaţi, joi, ca martori la Judecătoria Ploieşti, într-un proces privind un prejudiciu de aproape două milioane euro, prin vânzarea subevaluată a unui teren.

Urmărește
145 afișări

Joi, la Judecătoria Ploieşti a avut loc un nou termen al procesului în care fostul director al Parcului Industrial Ploieşti Valerian Sfârloagă, consilierul juridic de la această societate Daniela Maria Manolache şi reprezentantul Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în cadrul AGA a societăţii Gabriel Cristian Finichiu au fost trimişi în judecată de DNA în cazul vânzării unui teren la un preţ subevaluat, prejudiciul fiind estimat la aproape două milioane de euro.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA în iulie 2009, atunci când dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Ploieşti, în perioada 2004 - 2005 Valerian Sfârloagă a vândut în mod ilegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,6 hectare, la un preţ subevaluat, prejudiciind parcul industrial cu 1. 980.000 de euro.

Conform unor surse din cadrul DNA, Sfârloagă ar fi facilitat cumpărarea acestei suprafeţe de teren de către firma Baumeister, care activează ca antreprenor în judeţul Prahova. Terenul, în suprafaţă de 28,6 hectare, a fost cumpărat pe 17 martie 2005, iar a doua zi, pe 18 martie 2005, cumpărătorul Baumeister a vândut o parte din terenul respectiv firmei Kaufland, la un preţ mult mai mare.

Deputatul PDL Florin Anghel, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova între 2004 şi 2008, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, subprefectul de Prahova Gabriel Hornoiu, un alt fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din perioada 1996 -2000, Victor Petrescu, alături de mai mulţi foşti sau actuali membri ai Consiliului Judeţean Prahova au fost audiaţi, joi, ca martori în acest proces.

Deputatul Florin Anghel, care era preşedinte al CJ Prahova în perioada în care procurorii DNA susţin că s-a produs prejudiciul la Parcul Industrial Ploieşti, a afirmat în faţa instanţei că, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, în septembrie 2004 a primit o vizită de la persoane care au spus că sunt reprezentanţi ai firmei Kaufland, vizită în cadrul căreia respectivele persoane i-au spus că vor să deschidă la Ploieşti depozite Kaufland.

Anghel a spus în faţa judecătorului că este "o procedură uzuală" pentru un investitor de talia celor de la Kaufland să aleagă un dezvoltator care să cumpere terenul, să construiască pe el şi să îl vândă ulterior cu tot cu construcţii.

"Părerea mea este că firma Kaufland a avut în înţelegere cu Baumeister ca Baumeister să cumpere terenul şi să îl vândă către Kaufland amenajat. Precizez încă o dată că este o procedură uzuală", a spus Anghel.

El a mai susţinut că în Parcul Industrial Ploieşti au mai existat situaţii similare, în care un dezvoltator a cumpărat un teren pe care apoi l-a vândut beneficiarului final cu tot cu construcţii.

Mai mulţi martori din proces au arătat că, la momentul cumpărării terenului de către firma Baumeister, pe teren era turnată o fundaţie şi erau ridicate parţial construcţii de către Baumeister, care avea terenul cesionat înainte de a-l cumpăra. Martorii respectivi, printre care consilierul judeţean Constantin Nemeş, au arătat că, din cunoştinţele lor, Baumeister a ridicat parţial aceste construcţii fără autorizaţie şi a intrat în legalitate după ce a cumpărat terenul pe care la doar o zi de la tranzacţie l-a vândut firmei Kaufland.

În urma audierilor de joi, instanţa a dispus un nou termen în acest proces, urmând să audieze alţi trei martori, printre care senatorul PSD Georgică Severin.

Senatorul Georgică Severin a fost citat, de altfel, şi la termenul de joi al procesului, însă nu s-a prezentat. Acesta a declarat corespondentului MEDIAFAX că ştie că a fost citat ca martor, în calitate de fost membru în Consiliul de Administraţie al Parcului Industrial, dar că nu s-a putut prezenta întrucât a participat la o întâlnire cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne. Severin a spus că a fost prezent în instanţă pentru acest dosar de cel puţin patru ori, însă de fiecare dată procesul a fost amânat din diverse motive.

Unii dintre martorii audiaţi joi, respectiv deputatul Florin Anghel şi subprefectul Gabriel Hornoiu, s-au prezentat la proces după ce au fost citaţi de mai multe ori şi, în cele din urmă, au fost amendaţi pentru că nu s-au prezentat la proces. Cei doi au cerut anularea amenzilor, iar instanţa nu s-a pronunţat asupra acestui aspect.

Florin Anghel a declarat corespondentului MEDIAFAX, după proces, că nu i se pare normal să fie citat de către DNA într-un dosar "care practic nu are obiect”.

"Sunt revoltat şi nu înţeleg de ce am fost citat. Abuzul în serviciu înseamnă cauzarea unui prejudiciu cu bună ştiinţă şi însuşirea unor foloase materiale. Fostul director al Parcului este acuzat de aşa ceva, dar procurorii nu au reuşit să dovedească acest lucru", a spus Anghel.

Actualul director al Parcului Industrial Ploieşti, Fabioara Ionescu, a declarat, joi, că parcul industrial s-a constituit parte civilă în acest proces.

"În cazul în care instanţa constată că acest prejudiciu a existat în realitate, acesta va reveni parcului industrial, care se presupune că a fost prejudiciat", a spus Fabioara Ionescu.

Parcul Industrial Ploieşti a fost înfiinţat în anul 2002, are ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova, iar aici funcţionează 52 de firme.

În iulie 2009, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti i-au deferit justiţiei pe fostul director al societăţii Ploieşti Industrial Parc Valerian Sfârloagă, pe consilierul juridic de la această societate Daniela Maria Manolache, precum şi pe reprezentantul Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a societăţii Gabriel Cristian Finichiu.

Sfârloagă este acuzat de anchetatori de abuz în serviciu în formă calificată şi în formă continuată, instigare la fals intelectual şi uz de fals, Daniela Maria Manolache, de fals intelectual în formă continuată, iar Finichiu pentru complicitate la fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2004 - 2005, directorul societăţii, Valerian Sfârloagă, membru în Consiliul de Administraţie şi membru al comisiei de vânzare, prin licitaţie sau negociere directă, a vândut în mod nelegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,86 hectare la un preţ subevaluat.

Potrivit anchetatorilor, societatea pe care Sfârloangă o conducea a fost prejudiciată cu suma de 7.584.353,18 lei (aproximativ 1.980.248 de euro, calculat la cursul aferent anilor 2004 - 2005), reprezentând diferenţa dintre valoarea de piaţă a terenului şi suma cu care acesta a fost vândut.

Procurorii anticorupţie arată că, pentru a crea aparenţa de legalitate a acţiunilor sale, Sfârloagă ar fi determinat-o pe consilierul juridic al societăţii Maria Daniela Manolache să întocmească trei înscrisuri oficiale (două hotărâri AGA şi procesul-verbal al comisiei de negociere), în care a inserat date nereale de natură să avantajeze firma cumpărătoare a terenului. Înscrisurile au fost ulterior folosite de inculpat în faţa Consiliului Judeţean Prahova şi în faţa notarului public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici