- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (28.05.2013, 18:13)
- Szasz Jutka , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş: Suntem depăşiţi de numărul de pacienţi
Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş afirmă că reprezentanţii clinicii sunt depăşiţi de numărul de pacienţi care vin la unitate din toată ţara, iar, ca urmare a acestui fapt, condiţiile de cazare sunt "total necorespunzătoare", fiind nevoie de o rezolvare urgentă a problemei spaţiului.
Urmărește
6657 afișări
Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş: Suntem depăşiţi de numărul de pacienţi (Imagine: Shutterstock)
Cornelia Togănel, şeful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) din Târgu Mureş, a reclamat, marţi, în cadrul mesei rotunde "Târgu Mureş Oraş Medical", că imobilul în care funcţionează este impropriu pentru numărul mare de pacienţi care vin aici din toată ţara.
"Noi stagnăm undeva într-o situaţie în care, peste câţiva ani, vom realiza că nu vom mai reuşi să tratăm nici măcar 50 la sută din aceşti pacienţi. Problema pacientului oncologic este disperată din cauza faptului că această boală este costisitoare, motiv pentru care s-au şi creat aceste programe naţionale care încearcă să rezolve partea financiară, să asigure partea de medicaţie care este deosebit de scumpă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Avem acces la această medicaţie absolut civilizat, ceea ce ne lipseşte şi ne lipseşte în Târgu Mureş este partea de clinică, clădirea. Nu este proprie pentru a aduna un număr atât de mare de pacienţi, noi suntem deja depăşiţi numeric. Ca urmare, condiţiile de cazare sunt total necorespunzătoare. Omul, când este internat, are pretenţia să fie tratat în condiţii corespunzătoare", a declarat Togănel.
Togănel a adăugat că este nevoie să se rezolve problema de spaţiu a clinicii, sugerând elaborarea unui proiect pentru ca să se apeleze la fonduri europene pentru clinică şi pentru dotare.
"Mărind spaţiul şi numărul de paturi, am putea mări şi numărul personalului, pentru că atunci când eşti depăşit numeric scade şi calitatea actului medical", a spus Togănel.
Ea a spus că, în prezent, sunt peste 140 de pacienţi pe zi la radioterapie şi se înregistrează aproximativ 650 de bolnavi pe lună, pentru spitalizarea de zi - chimioterapie, subliniind că unitatea medicală este extrem de bine cotată, inclusiv internaţional, având o rată de supravieţuire foarte bună şi este păcat să nu fie sprijinită.
"Avem 650 de pacienţi pe lună pe spitalizare de zi - chimioterapie - şi 143 de pacienţi pe zi pentru radioterapie. Acest ritm nu îl mai putem susţine dacă nu suntem sprijiniţi", a arătat Togănel.
În acelaşi context, medicul Martha Orsolya, de la Clinica de Urologie a SCJ Târgu Mureş, a declarat că un sterilizator de la unitate are 30 de ani şi nu poate face operaţii de laparoscopie, întrucât nu dispune de instrumentar complet. Nu în ultimul rând, ea a reclamat faptul că unitatea medicală este singura al cărei bloc operator nu a fost renovat.
Directorul medical al SCJ Mureş, Schwartz Ladislau, a declarat, la rândul său, în cadrul mesei rotunde, că finanţarea este prost gândită, iar legea impune "un management idiot", astfel că nu poate să dezvolte cum ar dori secţii de excelenţă din cadrul spitalului, precum cea de Oncologie.
"Are cel mai performant aparat de radioterapie. Este o clinică în care medicii lucrează eroic. Eu, ca şi director medical, chiar dacă aş dori să extinde această clinică, să angajez personal, nu am nicio pârghie, legislaţia nu-mi permite absolut nimic. Este legislativ conceput un management absolut idiot, credeţi-mă. Medicina nu este fabrică de şuruburi, pentru că atât timp cât mie, ca administrator, nu mi se dă voie să dezvolt o secţie care este performantă, să îi dau altă locaţie, să mai angajez persoane, fără ca să mai ridic 200.000 de degete şi rugăminţi pe la toate forurile care sunt deasupra mea, atunci nu pot să vorbesc de management performant sau medical", a declarat Schwartz.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe