Şeful Colegiului Medicilor: Măsura desfiinţării spitalelor, la "plesneală", fără o analiză serioasă

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spune că familiile celor doi pacienţi decedaţi la Bălceşti (Vâlcea) şi Băneasa (Constanţa) au tot dreptul să ceară autorităţilor explicaţii, el apreciind că măsura desfiinţării unor unităţi medicale a fost luată "la plesneală".

Urmărește
9 afișări

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX că este greu de spus dacă cei doi pacienţi din judeţele Vâlcea şi Constanţa puteau fi salvaţi în cazul în care unităţile medicale respective nu ar fi fost închise, însă familiile acestora au tot dreptul să îşi pună întrebări.

"E greu de spus ce s-ar fi întâmplat, pentru că ambii aveau boli grave. La unul dintre pacienţi am înţeles că nu exista nicio şansă. Însă apare factorul psihologic, pentru că familiile dau vina pe sistem şi întreabă dacă s-a făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva. Oamenii îşi pun întrebări şi au tot dreptul. Măcar rămâneau familiile cu sentimentul că nişte medici se uitau la bolnavii respectivi", a afirmat Astărăstoae.

El apreciază că măsura desfiinţării spitalelor a fost luată "la plesneală", fără a exista o analiză serioasă.

"În judeţul Iaşi, spre exemplu, s-a închis spitalul de la Târgu Frumos. Putea fi transformat în secţie exterioară a unui spital din municipiul Iaşi sau în ambulatoriu. Aşa trebuia procedat peste tot în ţară unde s-au închis unităţi. Nu au pus nimic în loc, au tăiat şi atât. Dacă rămâneau simple ambulatorii, se putea merge doar pe internări de zi, fiind necesare doar câteva paturi. De asemenea, trebuia analizat dacă nu cumva un spital trebuie păstrat dacă distanţa faţă de altă unitate este de 60 de kilometri, iar drumurile sunt proaste. Nu au ţinut cont de toate astea, iar eu nici nu ştiu criteriile în baza cărora s-a decis desfiinţarea de unităţi”, a mai afirmat Astărăstoae.

Un bărbat de 60 de ani, din oraşul constănţean Băneasa, care avea afecţiuni cardiace, a murit, joi, în ambulanţa care îl transporta de la spitalul din localitate, închis la 1 aprilie, la Spitalul Judeţean Constanţa.

Un caz similar a avut loc, tot joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde un bărbat de 41 de ani a murit în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc, desfiinţat, de asemenea, de la 1 aprilie.

Cele două cazuri au creat reacţii din partea localnicilor care au protestat faţă de măsura MS de închidere a unor spitale.

Peste o sută de localnici din oraşul vâlcean Bălceşti au protestat, vineri, în faţa spitalului din localitate, cerând demisia ministrului Sănătăţii şi revenirea asupra deciziei de desfiinţare a unităţii medicale.

Potrivit managerului Spitalului Orăşenesc din Bălceşti, judeţul Vâlcea, Gabriel Popescu, spitalul din Bălceşti a fost redeschis vineri, iar personalul medical care nu a fost redistribuit s-a prezentat la serviciu şi acordă consultaţii ambulatorii de specialitate, deocamdată pe bază de voluntariat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, vineri, că cei doi pacienţi aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici