Şeful comisiei de bac din Suceava susţine că nu pot exista suspiciuni privind organizarea examenului

Preşedintele comisiei de bacalaureat din Suceava,Vasile Monacu, a declarat, marţi, că nu pot exista niciun fel de suspiciuni la organizarea examenului de bacalaureat în judeţ şi a respins acuzele fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu privind o înţelegere legată de numărul de respinşi.

Urmărește
8 afișări

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, Vasile Monacu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în ceea ce priveşte organizarea examenului de bacalaureat din judeţ nu au fost probleme şi a respins acuzaţiile fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, care a declarat, marţi, la un post de televiziune, că în judeţul Suceava profesorii ar fi stabilit înaintea examenului câţi elevi trebuie să fie respinşi la bacalaureat.

"Eu cred că doamna Andronescu a preluat o informaţie falsă care i-a ajuns la urechi, neconformă cu realitatea, mai ales că din experienţa pe care o are în învăţământ ştie că nu se poate face aşa ceva nici măcar într-o şcoală, dar într-un judeţ", a spus Monacu.

Preşedintele comisiei de bacalaureat a adăugat că ar fi fost bine dacă persoana care i-a transmis fostului ministru informaţia din întâlnirea cu profesorii ar fi fost informată, citită şi capabilă să înţeleagă că există o metodologie a organizării examenului de bacalaureat care "trebuie respectată indiferent cine eşti şi cum te cheamă".

"Întâlnirea respectivă a fost o şedinţă de instruire la care au participat toţi preşedinţii, toţi vicepreşedinţii comisiilor de bacalaureat, inspectori şcolari, dar şi reprezentantul Ministerului Educaţiei şi în cadrul căreia s-a discutat şi s-a făcut o strategie pentru organizarea bacalaureatului în condiţii de normalitate", a spus Monacu.

El a subliniat că cifra de 20 la sută a fost pomenită, dar în cu totul şi cu totul alt context şi că "cel care a transmis doamnei ministru informaţia ori pricepe mai greu lucrurile ori nu vrea să le priceapă".

În ceea ce priveşte lipsa camerelor de luat vederi din sălile de examen, preşedintele comisiei de bacalaureat a spus că era nevoie de dotarea cu câte două astfel de dispozitive a 400 de săli de examen şi că primăriile nu au avut prevăzute fonduri în buget pentru astfel de achiziţii.

"Noi am avut camere de luat vederi în multe şcoli care au sistem de pază asigurat în jurul şcolii. Directorii nu au găsit posibilităţi financiare şi camere de luat vederi pentru a monta în toate sălile de examen şi au considerat că nu este corect ca în unele săli să existe şi în altele nu", a afirmat Monacu.

El a spus că la cele 400 de săli de concurs ar fi fost necesare 800 de camere de luat vederi şi a adăugat că problema asigurării fondurilor pentru achiziţionarea camerelor de luat vederi nu a depins de ISJ Suceava.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, la un post de televiziune, că în judeţul Suceava au existat mai multe probleme privind bacalaureatul.

"Am o informaţie din judeţul Suceava care pe mine m-a cutremurat. Preşedintele comisiei de bacalaureat i-a adunat înainte de examen pe responsabilii din licee şi le-a spus ca rezultatul trebuie să fie cu 20% sub rezultatul de anul trecut. Dacă acest lucru e adevărat atunci noi, ca naţie, avem o problema cât casa. Un profesor şi un examinator niciodată nu îşi stabileşte ce procent de promovabilitate trebuie să realizezi. Pentru un profesor subiectele se pot stabili în aşa fel încât să nu treacă nimeni examenul sau pot fi stabili raţional să vezi ce au învăţat la o disciplină sau într-un ciclu de învăţământ", a spus Andronescu.

Liceele din judeţele Suceava şi Harghita, unde s-au înregistrat printre cele mai mari procente de promovabilitate la bacalaureat, nu au avut nicio cameră de supraveghere în sălile de examinare, din cauza lipsei fondurilor necesare.

În judeţul Suceava, promovabilitatea la examenul de bacalaureat înainte de contestaţii a fost de 65,03 la sută, cu aproape 20 la sută mai puţin faţă de anul trecut.

În Suceava, la examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris 7.342 de candidaţi şi s-au prezentat 7.147 de absolvenţi de liceu, din care cinci au fost eliminaţi pentru fraudă la proba scrisă de limba şi literatura română.

Astfel, 2.494 candidaţi au fost respinşi- reprezentând un procent de 34,9 la sută din totalul celor prezenţi, iar dintre cei respinşi 1.897 au obţinut note sub cinci şi 597 de candidaţi au obţinut note între 5 şi 5,99.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici