Şeful CSM: Avizul în cazurile Năstase şi Mitrea trebuia tranşat mai repede
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a afirmat, joi seara, într-un interviu la RFI România, că Parlamentul trebuia să tranşeze într-un termen mai scurt cererea de urmărire penală a social-democraţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
Şeful CSM: Parlamentul trebuia să tranşeze într-un timp scurt avizul în cazurile Năstase şi Mitrea (Imagine: Mediafax Foto)
"Eu cred că Parlamentul României trebuia mai exact să dea aviz într-un timp mult mai scurt, adică lucrurile chiar trebuiau tranşate. În fond, justiţia trebuie să funcţioneze şi aşa avem nişte proceduri destul de greoaie. Dacă mai intervin şi terţi, cum este în speţă Parlamentul, lucrurile nu sunt bine. Nu sunt bine nici din perspectiva internă, nici din cea externă, aşa cum rezultă din ceea ce mi-aţi citit", a spus Bărbulescu, răspunzând unei întrebări referitoare la îngrijorarea europenilor notată în raportul de monitorizare a României în care s-ar menţiona faptul că Legislativul este una dintre piedicile puse în combaterea corupţiei la nivel înalt.
Totodată, întrebată de ce crede că până acum nu s-au făcut progrese importante până acum în lupta cu marea corupţie, judecătoarea Bărbulescu a susţinut, la postul de radio RFI România, că justiţia nu a fost ajutată, făcând referire la modificările legislative în timp ce erau declanşate proceduri judiciare.
"Să ştiţi că nici din punct de vedere legislativ justiţia nu a fost ajutată şi nu mă mai refer la modificările succesive ale Legii răspunderii ministeriale, care ne-au adus în situaţia în care, mă rog, s-a mers pe o procedură modificată, deşi ancheta fusese pornită, iar legea nu se putea modifica în timpul în care sau după ce o anchetă era în curs, pentru că - mai pe înţelesul tuturor - nu poţi să schimbi regulile jocului în timpul jocului. Eu cred că dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat în 2005, acuma aveam soluţii pronunţate în aceste dosare de mare corupţie. Poate nu definitive, dar oricum stadiul actual ar fi fost demult depăşit", a explicat Lidia Bărbulescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
La sfârşitul lunii aprilie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru declanşarea procedurii de urmărire penală împotriva deputatului PSD Adrian Năstase, fost prim-ministru. El este cercetat în legătură cu dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian 16, din sectorul 1 al Capiatlei, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 de euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.
În aceeaşi cauză a fost cercetat iniţial şi Miron Tudor Mitrea pentru luare de mită, vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 3.500.000.000 de lei vechi, potrivit aceluiaşi comunicat al DNA.
Faptele celor doi au fost disjunse, ei fiind cercetaţi separat. Pentru fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, DNA a cerut, în 21 aprilie, aviz Camerei Deputaţilor pentru declanşarea urmăririi penale împotriva acestuia.
În 2 iulie, conducerea Camerei Deputaţilor a decis că o sesiune extraordinară pentru avizele asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale a deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi convocată după 25 august, asta după ce deputaţii s-au exprimat, prin vot secret, cu bile, asupra cererilor DNA, iar numărul nu a întrunit cvorumul (au fost la urne 208 din numărul necesar de 220 de parlamentari).
Lipsa cvorumului şi amânarea discuţiilor în această problemă a determinat PDL să sesizeze Curtea Constituţională (CC) cu privire la constituţionalitatea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
Astfel, în 9 iulie, Curtea a luat în discuţie cererea, dar şi solicitarea conducerii Camerei Deputaţilor privind amânarea dezbaterilor până vor fi depuse punctele de vedere ale acestei Camere.
În final, Curtea amânat pentru 17 septembrie discutarea sesizării PDL în legătură cu prevederea din Regulamentul Camerei Deputaţilor privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor-parlamentari, precizând că nu împiedică Parlamentul să continue soluţionarea cererilor primite. "În ceea ce priveşte procedura de urmărire penală a miniştrilor parlamentari, amânarea dezbaterilor Curţii Constituţionale asupra prevederilor regulamentare criticate ca fiind neconstituţionale nu împiedică Parlamentul să continue soluţionarea cererilor ce i-au fost adresate", au comunicat judecătorii CC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO