- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (30.10.2014, 08:59)
- Ela Giurgea
Şeful Direcţiei Agricole Mureş şi un om de afaceri, reţinuţi de DNA, cercetaţi sub control judiciar
Şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, şi omul de afaceri Ioan Pop, reţinuţi miercuri de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, vor fi cercetaţi sub control judiciar, au decis magistraţii Tribunalului Mureş.
Urmărește
1478 afișări
Şeful Direcţiei Agricole Mureş şi un om de afaceri, reţinuţi de DNA, cercetaţi sub control judiciar (Imagine: Shutterstock)
Tribunalul Mureş a respins, miercuri, propunerea DNA de arestare preventivă a şefului Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, şi a omului de afaceri Ioan Pop, care fuseseră reţinuţi tot miercuri de procurorii anticorupţie.
Magistraţii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar în cazul ambilor inculpaţi, impunându-le mai multe condiţii, printre care să nu părăsească teritoriul ţării şi să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea anchetatorilor, precum şi să nu comunice între ei în mod direct sau indirect şi să nu ia legătura cu 13 martori şi cu membrii familiilor acestora. De asemenea, cei doi mai trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi.
Decizia instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Reprezentanţii Biroului de presă al Tribunalului Mureş au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că până la acest moment nu a fost formulată nicio contestaţie în acest dosar.
Adrian Deaconu de la Biroul de presă al DNA a declarat că instituţia sa va face “cu siguranţă” contestaţie faţă de decizia Tribunalului Mureş.
Şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite, ambele în formă continuată, în timp ce omului de afaceri Ioan Pop i se impută folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, precum şi infracţiunile de înşelăciune, dare de mită, toate în formă continuată, şi desfăşurarea de activităţi cu organisme modificate genetic fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice.
Procurorii DNA Târgu Mureş îl acuză pe Liviu Timar că în perioada 2012-2014 a primit de la omul de afaceri Ioan Pop 34.000 de kilograme de îngrăşăminte, 184 de litri de pesticide şi şapte saci de sămânţă de porumb, în valoare totală de 88.366 de lei, pentru a întârzia efectuarea unor controale care să stabilească dacă firma acestuia cultivă sau nu soia modificată genetic.
“Acest lucru urma să-i permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor. Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia”, arată procurorii DNA.
Potrivit acestora, Pop a desfăşurat activităţi cu organisme modificate genetic - sămânţă şi culturi de soia - fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice, iar în 8 aprilie 2013 acesta a depus la APIA o cerere de subvenţii pentru terenuri cu suprafaţă totală de aproape 115 hectare, pentru care a şi primit peste 74.200 de lei.
“Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic. La data de 9 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru o suprafaţă totală de 111,19 hectare în anul 2014, declarând şi de această dată, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională”, mai spun procurorii DNA.
Ioan Pop este proprietarul firmei Ceragrim Ungheni, una dintre cele mai mari din judeţul Mureş, care deţine peste 1.300 de hectare de teren cultivate, o fabrică de nutreţuri combinate, două ferme de bovine şi un complex de creşterea porcilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe