Şeful DNA Galaţi i-ar fi propus unui avocat să o denunţe pe Lidia Bărbulescu

Un avocat din Baroul Bucureşti a fost arestat, vineri, pe o perioadă de 29 de zile, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a pretins de la o persoană, arestată preventiv, 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători să îl elibereze.

Urmărește
404 afișări
Imaginea articolului Şeful DNA Galaţi i-ar fi propus unui avocat să o denunţe pe Lidia Bărbulescu

Şeful DNA Galaţi i-ar fi propus unui avocat să o denunţe pe Lidia Bărbulescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Completul de trei judecători de la instanţa supremă a dezbătut, luni, recursul formulat de avocatul Sever Teodorescu, pe numele căruia Curtea de Apel Galaţi a emis vineri un mandat de arestare preventivă, pentru 28 de zile, la propunerea DNA - structura gălăţeană.

Astfel, în timpul declaraţiei pe care a dat-o, luni, în faţa celor trei judecători, avocatul Teodorescu, a denunţat, printre altele, o propunere pe care procurorul şef de la DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, i-ar fi făcut-o.

În faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Teodorescu a declarat că Ivan i-ar fi propus "să o dea pe Lidia Bărbulescu pentru ca el să se judece liber". "Procurorul Gheorghe Ivan mi-a spus că dacă o dau pe doamna Lidia Bărbulescu, eu pot să mă judec liber".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de Sever Teodorescu, avocat în Baroului Bucureşti, pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada mai - noiembrie, Sever Teodorescu, în calitate de avocat, a pretins de la o persoană denunţătoare, aflată în arest preventiv, 30.000 de euro. În schimbul banilor, Sever Teodorescu a promis că va interveni pe lângă magistraţii care judecau dosarul în care denunţătorul are calitatea de inculpat, pentru a-l elibera din arest. Din banii pretinşi, avocatul a primit 1.000 de lei şi 500 de euro.

Sever Teodorescu a fost prins în flagrant delict, joi, când primea 5.000 de euro. Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar vineri, Curtea de Apel Galaţi a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Avocatul arestat a spus, luni, în faţa instanţei supreme, că procurorul şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, i-ar fi propus să "îl dea" pe preşedintele interimar al ICCJ, în schimbul cercetării în libertate.

Referitor la această propunere ce ar fi fost făcută de Gheorghe Ivan, avocatul Sever Teodorescu a arătat că nu a înţeles-o, explicând magistraţilor instanţei supreme că el nu a luat niciodată telefonic legătura cu vreun magistat, nici de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (condusă interimar de judecătoarea Lidia Bărbulescu, propusă pentru ocuparea postului de către Consiliul Superior al Magistraturii-n.r.) şi nici de la Curtea de Apel Galaţi.

În plus, a mai arătat Teodorescu, din interceptările telefonice, ale căror transcrieri stau la baza acuzaţiilor pe care procurorii DNA i le aduc, nu ar reieşi, în mod concret, decât faptul că banii "pomeniţi au reprezentat onorariul pe care el trebuia să îl primească pentru a face apărarea denunţătoarei Georgeta Crăiţă".

Teodorescu a afirmat că s-a deplasat la Galaţi exclusiv pentru a studia dosarul femeii, apoi urmând a decide dacă va prelua cazul acesteia.

"Eu am spus denunţătoarei că eliberarea se va face la ICCJ pentru că vroiam să invoc o decizie a acestei instanţe, acesta fiind şi atuul pe care nu i l-am dezvăluit nici măcar clientei. Discuţiile mele cu denunţătoarea au fost strict în limitele mandatului şi în limitele legii", le-a mai arătat Teodorescu judecătorilor.

Avocatul acestuia, decanul Baroului Bucureşti, Ilie Iordăchescu, care l-a apărat pro bono pe colegul său, a arătat că DNA nu putea folosi ca probe interceptări ale discuţiilor dintre avocat şi client. Iordăchescu a arătat că astfel s-a încălcat Legea confidenţialităţii dintre avocat şi client.

Acesta a arătat că prin depunerea acestor interceptări la dosarul cauzei procurorii au încălcat Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, precizând că reglemetările acestei legi primează în faţa normelor Codului de procedură penală, întrucât legea invocată este o lege specială.

Un alt avocat care l-a reprezentat pe Teodorescu le-a arătat magistraţilor că probele aduse de procurori nu denotă în niciun fel pericolul social concret pe care îl reprezintă clientul său.

În replică, procurorul DNA a arătat că din interceptări ar reieşi că denunţătoarea ar mai fi avut alţi "şase, şapte" avocaţi, înainte de Teodorescu, dar care nu ar fi putut să o ajute în sensul dorit de aceasta.

Tot procurorul a arătat că în lumea avocaturii există două tipuri de avocaţi: cei care intră în sală să-şi apere clienţii şi cei care au "relaţii", arătând că Teodorescu ar face parte din cea de-a doua categorie. Procurorul a subliniat că Teodorescu reprezintă un pericol social concret şi că limitele de pedeaspă în cazul acestuia sunt mari.

Instanţa supremă urmează să ia o decizie cu privire la cele cerute de Teodorescu, apărătorii săi şi de procurorul DNA.

Sever Teodorescu a fost arestat, vineri, pe o perioadă de 28 de zile, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a pretins de la o persoană, arestată preventiv, 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători să îl elibereze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici