Şeful DNA: Subiectul combaterii corupţiei a reintrat pe agenda internaţională în ultimii 20 ani

Şerful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a susţinut, vineri, în cadrul Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică pentru Europa de Est şi Asia Centrală, că subiectul combaterii corupţiei a reintrat pe agenda internaţională în ultimii 20 ani şi acum zece ani în România.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Şeful DNA: Subiectul combaterii corupţiei a reintrat pe agenda internaţională în ultimii 20 ani

Şeful DNA: Subiectul combaterii corupţiei a reintrat pe agenda internaţională în ultimii 20 ani (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Reţeaua anticorupţie a Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE) pentru Europa de Est şi Asia Centrală, în colaborare cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a organizat în perioada 20 - 22 octombrie 2010 seminarul intitulat "Mijloace eficiente de cercetare şi urmărire penală".

În deschiderea seminarului, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat că lupta împotriva corupţiei este o prioritate, iar reuşita acesteia depinde de asigurarea resursei umane, a bazei materiale şi logistice şi de existenţa unui cadru legislativ stabil.

Codruţa Kovesi a subliniat că DNA are activitate eficientă, atât din perspectiva numărului de dosare trimise în judecată, cât şi din aceea a calităţii persoanelor deferite justiţiei, şi că încrederea sporită a cetăţenilor se reflectă prin numărul tot mai mare al denunţurilor privind fapte de corupţie.

La rândul său, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a arătat că subiectul combaterii corupţiei a reintrat pe agenda internaţională în ultimii 20 ani şi acum zece ani în România, iar în acest context, la nivel internaţional, au fost create instituţii anticorupţie şi instituite mecanisme internaţionale, au fost adoptate convenţii internaţionale şi reglementări care, odată transpuse în legislaţiile naţionale, au întărit şi stabilizat cadrul de combatere a corupţiei.

Pe de altă parte, Inese Gaika, reprezentantă a Reţelei anticorupţie a OCDE, a anunţat că acest seminar este primul dintr-o serie de seminarii şi alte acţiuni dedicate practicienilor în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei organizate în cadrul Reţelei anticorupţie a OCDE. Obiectivul principal al seminarului a fost întărirea schimbului de experienţă şi de bune practici între autorităţile anticorupţie din ţările membre ale Reţelei anticorupţie şi din alte regiuni.

Subiectele seminarului au fost identificarea şi investigarea infracţiunilor de corupţie, corupţia la nivel înalt, cazuri implicând persoane juridice, corupţia funcţionarilor străini şi internaţionali, confiscarea bunurilor în cauze de corupţie, independenţa şi specializarea procurorilor şi a investigatorilor.

La acest seminar participă 58 de procurori şi investigatori din ţări din Europa de Est, Asia centrală şi ţări membre OCDE, precum Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Macedonia, Georgia, Kîrgîstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, România, Tajikistan, Ucraina, Uzbekistan, SUA, Brazilia, Finlanda, Germania, Italia, Slovenia, Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici