- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful IJPF Caraş-Severin şi-ar fi dat acordul la aducerea de ţigări de contrabandă - rechizitoriu
Şeful Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, subcomisarul Cristinel Şaptebani, şi-ar fi dat acordul, în calitate de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa, pentru aducerea în ţară a unor ţigări de contrabandă, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Caraş-Severin, subcomisarul Cristinel Şaptebani, împuternicit la comanda inspectoratului până la organizarea unui concurs, a fost numit în funcţie la o lună de la izbucnirea scandalului de corupţie din Vama Moraviţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În rechizitoriul de trimitere în judecată a inculpaţilor de la Vama Moraviţa apare şi numele subcomisarului Cristinel Şaptebani.
Potrivit investigatorului sub acoperire Mihai Vodă, în 12 ianuarie Cristinel Şaptebani, în calitate de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa, şi-a dat acordul pentru intrarea în România a 74 de baxuri şi 30 de cartuşe de ţigări.
Conform sursei citate, poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa au primit pentru acest lucru 3.730 de euro mită.
"Începând cu ora 12.00, s-a decis să se permită accesul în vamă cu ţigări de contrabandă, ca urmare a unei discuţii purtate în acest sens de către şeful de tură al poliţiştilor, Dragomir Valerian, cu şeful S.P.F. Moraviţa, Şaptebani Cristinel, aspect ce rezultă din afirmaţiile investigatorului sub acoperire. Din acel moment, au intrat mai multe persoane care au introdus fraudulos ţigări în România", se arată în rechizitoriul DNA.
Potrivit aceluiaşi document, în 23 ianuarie, poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa au primit, pentru a facilita intrarea unor ţigări de contrabandă în România, 4.500 de euro mită, dintre care 200 de euro erau destinaţi subcomisarului Şaptebani. Acest lucru reiese dintr-o discuţie între investigatorul Oliver Nichişici Eugen şi agentul Titus Valentin Munteanu:
"Munteanu Valentin Titus: Ăştia ai cui sunt? A! (neinteligibil deoarece vorbeşte în şoaptă)
Nichişici Oliver Eugen: Ai cui?
Munteanu Valentin Titus: Şaptebani
Nichişici Oliver Eugen: A lu' Şaptebani? păi, şi cine rezolvă cu el?
Munteanu Valentin Titus: Haşu! (agentul Gabriel Haşu - n.r.)
Nichişici Oliver Eugen: Rezolvă Haşu cu el? Cât i-ai pus?
Munteanu Valentin Titus: Două sute!
Nichişici Oliver Eugen: Bun! Deci lu' Manciu…
Munteanu Valentin Titus: (neinteligibil deoarece vorbeşte în şoaptă)….la linia a doua!".
Subcomisarul Cristinel Şaptebani a refuzat să comenteze apariţia numelui său în dosarul de corupţie de la Vama Moraviţa.
"Nu vă pot da detalii şi îmi cer scuze pentru asta. Nu doresc să comentez", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Cristinel Şaptebani.
Subcomisarul Cristinel Şaptebani a fost împuternicit, în 10 martie, în funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Caraş Severin, în urma demisiilor a cinci ofiţeri cu funcţii de conducere, printre care fostul şef de inspectorat, cercetat în scandalul corupţiei din vămi.
Subcomisarul a ocupat, din 2009, funcţia de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Cenad.
Cei 38 de vameşi şi poliţişti de frontieră arestaţi în dosarul mitei şi contrabandei de la vămile din judeţul Timiş au fost eliberaţi din arest, duminică dimineaţă, după ce instanţa supremă a decis definitiv că pot fi judecaţi în libertate.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, sâmbătă seară, recursul procurorilor anticorupţie împotriva deciziei Curţii de Apel Timişoara de eliberare din arest a celor 38 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile din Timiş.
După judecarea recursului, cei 38 de vameşi şi poliţişti au fost duşi de la Bucureşti la Timişoara, fiind eliberaţi după ce la arestul Poliţiei Timiş a ajuns decizia instanţei supreme. Mandatele de arestare emise pe numele acestora au expirat duminică.
Curtea de Apel Timişoara a decis, vineri, eliberarea celor 38 de persoane arestate în dosarul mitei şi contrabandei de la vămile din Timiş, însă acestea au rămas în arest până la soluţia definitivă.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cristian Pup, preciza, într-un comunicat de presă, că s-a decis punerea în libertate a celor 38 de vameşi şi poliţişti de frontieră pentru a nu se face o diferenţă de tratament între ei şi restul inculpaţilor care au fost eliberaţi deja.
"Curtea a luat în considerare împrejurarea că situaţia acestor 38 de inculpaţi este identică cu a celorlalţi din lotul de 140, numit şi «Lotul Moraviţa», şi care sunt cercetaţi deja în stare de libertate, precum şi faptul că ancheta penală a fost deja finalizată, prin întocmirea rechizitoriului, urmând ca cercetarea judecătorească să debuteze la 20 iunie 2011", se arăta în comunicatul Curţii de Apel Timişoara.
Aceştia au obligaţia de a nu părăsi ţara şi de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi sau martori din dosarul în care sunt judecaţi.
În dosarul mitei şi contrabandei de la vămile din Timiş sunt cercetate în total 140 de persoane.
Procurorii DNA au trimis în judecată 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi, din care 38 erau în arest preventiv, de la PTF Moraviţa şi Foeni, precum şi de la Sectorul PF Deta, acuzaţi că au luat mită peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficului de ţigări din Serbia în valoare de 3,3 milioane de euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa şi Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia.
În structura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la PTF Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta (SPF), poliţişti din echipajele Poliţiei Rutiere şi din cadrul posturilor de poliţie comunale de pe traseul PTF Moraviţa şi Timişoara, cât şi anumite persoane implicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări.
"Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea penală cu o frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numai după ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi de la poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă este supravegheată de către aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar putea împiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale. În consecinţă, în timpul derulării traficului cu ţigări, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului", se arată în comunicatul transmis de DNA.
Potrivit procurorilor, reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară. În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control.
De regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor urmând a fi distribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională. În acest mod, pentru a nu constata infracţiuni sau contravenţii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontieră, funcţionarii publici primeau la Moraviţa sume de bani de ordinul miilor de euro pe tură iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tură.
Poliţiştii din cadrul altor structuri decât Poliţia de Frontieră, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi în flagrant, primeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare tură. De asemenea, o parte din banii colectaţi erau folosiţi şi pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de către funcţionarii din tura respectivă.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.
Dosarul va fi judecat de instanţa Curţii de Apel Timişoara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO