- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful IPJ Braşov şi alţi poliţişti, cercetaţi prealabil
Conducerea IGPR a decis declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă de şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Braşov, Constantin Arişanu, şeful Poliţiei municipiului Braşov, Ioan Dorel David, şeful secţiei 4 Poliţie Braşov, Dan Buleandra, precum şi faţă de doi poliţişti de la Compartimentul Urmăriri, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.
Şeful IPJ Braşov şi alţi poliţişti, cercetaţi prealabil după verificări făcute în cazul Gorbunov (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Totodată, a fost luată măsura atenţionării adjunctulului şefului IPJ Braşov şi a şefului Serviciului de Investigaţii Criminale.
Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus declanşarea unui control tematic la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Braşov, privind managementul activităţii de investigaţii criminale, precum şi reevaluarea procedurilor de lucru privind localizarea, identificarea, prinderea şi reţinerea persoanelor urmărite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Decizia IGPR a fost luată după verrificări făcute de către ofiţeri ai Direcţiei Control Intern şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române privind măsurile luate de "structurile de poliţie din Braşov în vederea prinderii şi reţinerii urmăritului general G. Serghei".
Poliţia Română precizează că în urma anchetei s-a constatat că Tribunalul Dolj a comunicat Poliţiei Municipiului Braşov măsura întreruperii executării pedepsei de 15 ani de închisoare aplicată cetăţeanului moldovean Serghei G., la data de 5 mai 2008, printr-o adresă în care era menţionată reşedinţa acestuia din municipiul Braşov, obligaţiile ce-i reveneau condamnatului, precum şi menţiunea privind respectarea dispoziţiilor art. 457 alin.2 din Codul de Procedură Penală.
Ulterior, la data de 16 mai 2008, aceeaşi instituţie emite o nouă comunicare cu conţinut similar, transmisă prin poştă către Poliţia Municipiului Braşov.
Ambele comunicări au fost înregistrate de Poliţia Municipiului Braşov şi trimise către Secţia 4 Poliţie Braşov. Poliţistul desemnat să se ocupe de caz a constatat că adresa de reşedinţă indicată de Tribunalul Dolj era incompletă şi a efectuat verificări, identificând o adresă care conţinea unele elemente menţionate în documentul transmis de instanţa respectivă, se arată în comunicatul IGPR.
"Cu ocazia activităţilor de documentare, a rezultat că la respectiva adresă nu locuia nicio altă persoană şi că G. Serghei nu a locuit acolo vreodată. Acest fapt a fost consemnat în procesul-verbal întocmit de poliţist'', arată IGPR.
IGPR menţionează că raportul întocmit de poliţie, în urma verificărilor efectuate la adresa transmisă de către Tribunalul Dolj, care stipula faptul că Serghei G. nu figurează cu reşedinţă sau domiciliu în municipiul Braşov, a fost înaintat către Tribunalul Dolj la data de 25 mai 2008.
"Ca atare, Tribunalul Dolj trebuia fie să revoce măsura, fie să înainteze această comunicare instanţei de executare (Tribunalul Braşov) care, la rându-i, putea să revoce măsura întreruperii executării pedepsei şi să solicite Poliţiei Române darea în urmărire internaţională a persoanei în cauză, dat fiind că aceasta figura cu domiciliul în Republica Moldova", precizează IGPR.
Ofiţerii IGPR au mai constatat că Penitenciarul Craiova a transmis, la 16 mai 2008, către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Braşov, o adresă prin care se preciza că Serghei G. a fost pus în libertate prin întrerupere, conform hotărârii Tribunalului Dolj. Informarea transmisă de Penitenciarul Craiova nu cuprindea perioada întreruperii executării pedepsei ori date referitoare la adresa de reşedinţă, ci numai la domiciliul stabil din Republica Moldova. Respectiva informare a fost înscrisă în fişa de cazier a persoanei în cauză, conform legislaţiei în vigoare.
"Trebuie menţionat faptul că la 16 august 2008, când perioada de întrerupere a executării pedepsei pentru Serghei G. a expirat, Penitenciarul Craiova, de îndată ce a constatat că G. Serghei nu s-a prezentat la locul de deţinere, avea obligaţia, conform art. 457 Cod de Procedură Penală, de a trimite o copie a mandatului de executare către unitatea de poliţie competentă, în vederea punerii în executare, în speţă IPJ Braşov", menţionează IGPR.
Potrivit IGPR, Penitenciarul Craiova a întreprins acest demers cu întârziere, la 28 octombrie 2008, prin transmiterea mandatului de executare, lucrarea fiind primită şi înregistrată la IPJ Braşov la data de 5 noiembrie 2008.
Poliţiştii desemnaţi să se ocupe de caz au efectuat din nou căutări la adresa din Braşov, au audiat persoanele aflate la adresa respectivă, au afişat citaţia pentru cel în cauză, au întocmit proces-verbal de căutare, au continuat investigaţiile, au solicitat verificări suplimentare în bazele de date şi în evidenţe, au transmis adresă către Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru verificări suplimentare în vederea dării în urmărire.
IGPR mai arată că Serghei G. a fost dat în urmărire la data de 3 decembrie 2008, ulterior desfăşurându-se alte acţiuni specifice de investigaţii (transmiterea fotografiei şi semnalmentelor persoanei în cauză către secţiile de poliţie, solicitări pentru culegerea de date şi informaţii, comunicarea către Penitenciarul Craiova privind punerea în urmărire a persoanei, comunicare către Tribunalul Braşov, către Oficiul Român pentru Imigrări, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, desfăşurarea de razii în vederea depistării persoanelor urmărite).
Conform IGPR, pe parcursul verificărilor efectuate de către echipa de specialişti din Poliţia Română s-a constatat că, în anumite stadii ale activităţii de investigaţii, nu au fost dispuse toate măsurile de verificare, conform procedurilor, motiv pentru care conducerea IGPR a propus, iar conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a aprobat, conform competenţelor de numire, declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă şeful Poliţiei judeţului Braşov şi a celorlaţi patru poliţişti.
Conducerea IGPR a mai dispus declanşarea unui control tematic la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Braşov, privind managementul activităţii de investigaţii criminale, precum şi reevaluarea procedurilor de lucru privind localizarea, identificarea, prinderea şi reţinerea persoanelor urmărite.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie