Şeful IPJ Suceava, deferit justiţiei pentru supraevaluarea unui imobil. Cum a ajuns sediul poliţiei să coste cu aproape 6 milioane lei mai mult decât valoarea reală

Şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, un subaltern al său şi alţi trei inculpaţi vor fi judecaţi într-un dosar de abuz în serviciu privind cumpărarea unui imobil care să fie sediul instituţiei, la un preţ supraevaluat cu aproape şase milioane de lei, potrivit DNA.

Urmărește
686 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Suceava, deferit justiţiei pentru supraevaluarea unui imobil. Cum a ajuns sediul poliţiei să coste cu aproape 6 milioane lei mai mult decât valoarea reală

Şeful IPJ Suceava, deferit justiţiei pentru supraevaluarea unui imobil. Cum a ajuns sediul poliţiei să coste cu aproape 6 milioane lei mai mult decât valoarea reală (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Alături de Todiruţ, acuzat de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie suceveni, pentru aceeaşi infracţiune, şeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Alexa-Dumitru Teodorovici, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Constantin Bujorean, asociat şi administrator de fapt la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, Mihai-Sorin Muntean, evaluator al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) şi administrator la SC Prodeval SRL Suceava, şi Gheorghe Licurici, evaluator al ANEVAR, toţi trei acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, precizează sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-octombrie 2006, în contextul desfăşurării procedurii de achiziţie a unui imobil care să fie sediul Poliţiei municipiului Suceava, inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor, în calitatea sa de inspector şef al IPJ Suceava şi de ordonator terţiar de credite, a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decât valoarea de piaţă a imobilului.

Imobilul a fost achiziţionat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, reprezentată de Constantin Bujorean, printr-o procedură în care şeful IPJ Suceava şi-a încălcat atât atribuţiile de serviciu, cât şi anumite prevederi ale legislaţiei achiziţiilor publice, susţin procurorii.

Cei 5.865.152 lei, care au fost achitaţi nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia şi, în acelaşi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL, mai susţine DNA.

De asemenea, şeful Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, Alexa-Dumitru Teodorovici, a creat premisele încheierii contractului fără parcurgerea etapelor legale, în sensul că a dispus întocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite să confere o notă de legalitate procedurii de achiziţie a imobilului, se arată în comunicat.

"În calitate de preşedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus împreună cu inculpatul Todiruţ Ioan-Nicuşor şedinţa de negociere a preţului de vânzare-cumpărare, fără a stabili un plafon maximal de negociere a preţului, astfel încât achiziţia imobilului să se încadreze în limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei", arată DNA.

În acest context, mai menţionează sursa citată, Constantin Bujorean, asociat - împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, l-a ajutat pe Alexa-Dumitru Teodorovici pe parcursul procedurii achiziţie a imobilului. În acest sens, arată procurorii, el pus la dispoziţie un raport de evaluare întocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului supraevaluată, pe baza căreia, ca urmare a negocierii formale desfăşurate, a fost acceptat un preţ de cumpărare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate, susţine DNA.

"În perioada aprilie-octombrie 2006, în calitate de asociat şi împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii la imobilul în cauză, respectiv un număr de 136 facturi fiscale în valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentând materiale lucrări de construcţii care în realitate nu s-au efectuat. Aceste înregistrări fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 741.082 lei. La solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit un alt raport de evaluare în care, şi de această dată, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, făcând posibilă stabilirea preţ injust de 11.900.000 lei", se mai precizează în comunicatul DNA.

Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la suma totală de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL şi valoarea de piaţă reală a imobilului de la data tranzacţiei şi 741.082 lei, reprezentând taxe şi impozite neplătite de SC Servicii Comerciale SRL, prin dispunerea de înregistrări fictive în contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL, mai precizează anchetatorii.

Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a constituit parte civilă în cauză, iar pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe şi SC Prodeval SRL.

Din verificările efectuate, mai precizează DNA, a reieşit că, în prezent, şeful IPJ Suceava nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Suceava.

Ioan Nicuşor Todiruţ este inspector şef al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava din 29 aprilie 2005. Anterior, Todiruţ a fost şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne (2000 - 2005), şeful Biroului de Protecţie Internă Suceava (1998 - 2000), ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Informaţii Suceava (1995 - 1998) şi ofiţer operativ în cadrul Biroului Judiciar al Poliţiei Municipiului Suceava (1993 - 1995).

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2012, Todiruţ nu deţine terenuri sau clădiri. Şeful IPJ Suceava are un autoturism Volkswagen Polo, cumpărat în leasing, în 2008, şi un Mercedes din 2006.

În iulie 2011, Todiruţ a vândut o casă şi terenul aferent din Fălticeni, cu 143.000 de euro.

Şeful IPJ Suceava a mai trecut în declaraţia de avere că a dat unei persoane două împrumuturi, de 83.000 de euro şi, respectiv, 40.000 de euro.

Todiruţ a luat un credit de nevoi personale de 40.000 de euro, în noiembrie 2011, pe care trebuie să îl restituie până în 2026. Pentru autoturismul Volkswagen Polo, Todiruţ a plătit leasing de 13.000 de euro, în perioada 2008-2013. De asemenea, acesta a luat în 2012 un împrumut de la CAR - IPJ Suceava, în valoare de 6.000 de lei, scadent în 2013.

Ioan Nicuşor Todiruţ a avut, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, venituri salariale ca ofiţer la IPJ Suceava de 74.591 de lei. Soţia acestuia, tot ofiţer la IPJ Suceava, a avut venituri salariale de 32.117 lei, potrivit documentului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici