Şeful ISJ Sălaj susţine că, deşi nu au fost camere video la bacalaureat, promovabilitatea este reală
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Ioan Abrudan, a declarat, marţi, că în judeţ nu au existat camere video la examenul de bacalaureat, dar promovabilitatea de 58,61 la sută este reală, scăderea cu peste 20 de procente faţă de 2010 dovedind acest lucru.
În Sălaj, promovabilitatea a fost de 58,61 la sută la examenul de bacalaureat, faţă de peste 79 la sută cât s-a înregistrat în prima sesiune din 2010, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ, în sălile de clasă unde s-a desfăşurat examenul de bacalaureat nu au existat camere video, dar că promovabilitatea de 58,61 la sută este reală, diminuarea cu peste 20 de procente faţă de 2010 dovedind că dascălii au fost stricţi şi au avut toleranţă zero faţă de fraude.
"În Sălaj, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 58,61 la sută. Nu am avut camere video în sălile de examen, dar promovabilitatea a scăzut cu mai mult de 20 de procente faţă de anul trecut, când au fost declaraţi admişi peste 79 la sută din candidaţi. Diminuarea procentului de promovabilitate dovedeşte că dascălii au fost stricţi şi au avut toleranţă zero faţă de fraude, aşa cum a cerut Ministerul Educaţiei", a declarat Ioan Abrudan.
Întrebat dacă nu consideră că lipsa camerelor video din săli a dus la procentul de 58,61, elevii sălăjeni fiind oarecum favorizaţi faţă de candidaţii din alte judeţe, unde supravegherea s-a făcut prin camere video, Abrudan a negat, spunând că aceasta este "doar o speculaţie de presă".
"Această idee privind camerele video nu poate fi luată în considerare când vorbim de procentul de promovabilitate. Dacă ne menţineam la un procent apropiat de cel din 2010, atunci da, dar nu suntem acolo. Diminuarea cu peste 20 la sută faţă de 2010 este un argument puternic în acest sens", a declarat Abrudan.
Inspectorul şcolar general a declarat că, mai mult, "Sălajul a avut de toate: o unitate în care promovabilitatea a fost zero (Grupul Şcolar Sâg - n.r.), un elev eliminat din examen după ce a fost găsit cu căşti şi nicio medie 10 - lucruri care dovedesc seriozitate şi stricteţe în ceea ce priveşte supravegherea din sălile de examen".
Potrivit lui Ioan Abrudan, rezultatul din acest an de la examenul de bacalaureat este dat "nu de camerele video, ci pentru că dascălii au înţeles că trebuie să fie mai stricţi, mai exigenţi" şi să nu permită elevilor să comunice între ei în sălile de clasă, lucru care era trecut cu vederea şi acceptat în anii trecuţi.
În plus, în Sălaj, la această sesiune de bacalaureat s-au prezentat şi mulţi absolvenţi ai generaţiilor trecute, care, nefiind suficient pregătiţi, se regăsesc acum printre candidaţii declaraţi respinşi, a explicat inspectorul şcolar general.
În Sălaj, promovabilitatea înregistrată la bacalaureat a fost de 58,61 la sută, judeţul clasându-se, potrivit lui Abrudan, pe locul al patrulea în topul naţional.
Examenul de bacalaureat a fost susţinut de aproximativ 2.500 de absolvenţi ai cursurilor liceale, cu circa 100 mai puţini faţă de cei care au susţinut bacalaureatul în prima sesiune din 2010.
În judeţ au fost depuse, iniţial, 661 de contestaţii, din care două au fost retrase luni, astfel că au fost trimise spre recorectare, la Centrul Regional din Oradea, 659 de lucrări.
Cele mai multe contestaţii au fost depuse la disciplina matematică - 230, în timp ce 201 elevi au contestat notele obţinute la proba scrisă de limba şi literatura română. Alte 79 de contestaţii au fost depuse la disciplina biologie, 44 la disciplina geografie, 40 la disciplina fizică, iar diferenţa până la 659 au fost depuse la proba la alegere din aria curriculară.
Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în perioada 5-7 iulie, iar rezultatele finale se vor afişa în 8 iulie.
Liceele din judeţele Suceava şi Harghita, unde s-au înregistrat printre cele mai mari procente de promovabilitate la bacalaureat, nu au avut nicio cameră de supraveghere în sălile de examinare, din cauza lipsei fondurilor necesare, scrie gandul.info.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO