Şeful Jandarmeriei: Nu a fost folosită forţa împotriva protestatarilor de la Pungeşti

Un număr de 250 de jandarmi sunt mobilizaţi în zona Pungeşti (Vaslui), a declarat, luni, şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, afirmând că "în niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Şeful Jandarmeriei: Nu a fost folosită forţa împotriva protestatarilor de la Pungeşti

Şeful Jandarmeriei: Nu a fost folosită forţa împotriva protestatarilor de la Pungeşti (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.

El a spus că unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii "au fost ridicaţi" de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi, a mai spus Olaru.

Potrivit acestuia, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.

"A fost îndepărtată maşina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi", a mai spus şeful Jandarmeriei Române.

Aproximativ 30 de persoane au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, la Pungeşti, oamenii spunând că au fost ridicaţi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de şist.

Localnicii care stau în tabăra de la Siliştea-Pungeşti au susţinut că luni dimineaţă, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost "să asigure un climat de normalitate la Pungeşti".

Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una dintre persoane - Costică Spiridon, fostul primar din Pungeşti din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital - un bărbat de 42 de ani - acuza dureri în piept.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a precizat că unul dintre bărbaţi a fost deja externat.

"Fostul primar are o coastă ruptă, însă nu pune probleme din punct de vedere chirurgical. El a fost adus la spital după ce a leşinat. Starea lui este stabilă şi urmează să fie evaluat şi de un neurolog pentru a stabili dacă nu are şi alte afecţiuni. Cel de-al doilea pacient nu are probleme medicale, el fiind şi externat", declara managerul SJU Vaslui Ana Rinder.

Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui.

"Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv acivităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimettul EV-2 (n.r. - Bârlad), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se menţionează într-un comunicat de presă al Chevron.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui - Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită "tabără de rezistenţă de la Pungeşti".

Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

Ministrul Liviu Dragnea declara, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată în 17 noiembrie de ProTV, într-o discuţie despre gazele de şist, că 200 de oameni din Pungeşti, care sunt minţiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, încearcă să blocheze accesul a 20 de milioane de români la dezvoltare.

"Ar putea să vină venituri din pământ, dar nu le lasă oamenii din Pungeşti. Cei 200 de oameni nu lasă pe ceilalţi 20 de milioane să ne dezvoltăm", afirma Dragnea.

Vicepremierul declara, de asemenea, că este vorba despre o presiune pusă pe 20 de milioane de români.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici