Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, şi două angajate, reţinuţi

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, un comisar şef şi un psiholog din cadrul aceleiaşi structuri au fost reţinuţi, luni seară, de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au deturnat fonduri destinate martorilor din programul de protecţie.

Urmărește
2147 afișări
Imaginea articolului Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, şi două angajate, reţinuţi

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, şi două angajte, reţinuţi (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

Adrian-Augustin Bărăscu a fost reţinut pentru: constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi abuz în serviciu, în formă continuată.

Comisarul şef Felicia-Violeta Popa este suspectată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată, iar Andreea-Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie - decembrie 2013, inculpaţii şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat şi alţii, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În contextul amintit, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

De asemenea membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante, mai spun anchetatorii.

În perioada 2014 - octombrie 2015, spun procurorii, Adrian Bărăscu, împreună cu alţi doi membri ai grupului (împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite), în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au folosit documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.

Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care ONPM ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.

În perioada 2014 - noiembrie 2015, Bărăscu, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului, printre care şi cele două inculpate, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796 lei, alocată protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684 de lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul Poliţiei Române din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112 lei.

În perioada aprilie - decembrie 2014, continuă procurorii, şeful ONPM şi o altă persoană au întocmit în fals, prin antedatare, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementează, între altele, atribuirea contractelor de achiziţie publică), în sensul îndeplinirii cerinţei existenţei unui document justificativ, ca procedură prealabilă efectuării achiziţiei.

Bărăscu mai este acuzat că, în ziua de 4 august 2015, a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Totodată, în perioada 2014 - noiembrie 2015, şeful ONPM împreună cu alţi membri ai grupului şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziţii directe (sisteme de supraveghere video şi alarmare) şi luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor, cu consecinţa prejudicierii, cu suma de 179.778 de lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi a vătămării intereselor legale ale martorilor incluşi în program.

Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de cinci societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179.777 de lei.

Totodată, directorul ONPM împreună cu mai mulţi membri ai grupului, în mod repetat, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora.

Procurorii mai spun că, în noaptea de 14/15 iunie 2013, Andreea-Violeta Liţă, în calitate de psiholog în cadrul ONPM şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc).

Bărăscu, Popa şi Liţă urmează a fi prezentaţi, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este unitate operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici