Şeful Poliţiei Române: Decizia de reorganizare a Poliţiei Rurale luată şi pentru că au crescut cheltuielile

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă, susţine că decizia de reorganizare a Poliţiei Rurale a fost luată pentru că s-au înregistrat creşteri la numărul de infracţiuni, dar şi pentru că au crescut cheltuielile în această zonă cu 24 la sută.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Şeful Poliţiei Române: Decizia de reorganizare a Poliţiei Rurale luată şi pentru că au crescut cheltuielile

Petre Tobă (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

"Am făcut o analiză pe mai multe paliere. Pe de o parte am constatat că avem creşteri în situaţia operativă. Sunt creşteri de la 6 la sută per total, dar ajungem undeva la 47 la sută furturile de animale în mediul rural. Deci, avem o creştere a situaţiei operative pe foarte mulţi indicatori, avem o creştere a cheltuielilor atât pentru asigurarea mentenanţei autospecialelor de patrulare, avem o creştere a consumului de carburant, avem o creştere şi din punctul de vedere al cheltuielilor de personal. Dacă aveam o creştere a cheltuielilor şi rezultatele erau foarte bune, poate spuneam că este o soluţie care trebuie în continuare susţinută. Vă garantez că Poliţia Rurală a fost susţinută. O treime din promoţia de ofiţeri din 2011 a ajuns în mediul rural, promoţia de agenţi din 2011 aproape 95 la sută a ajuns în mediul rural. Toate celelalte resurse au fost dirijate cu prioritate în mediul rural. Din păcate, am înregistrat aceste creşteri, cred că este normal să iei nişte măsuri de corecţie", a declarat Petre Tobă, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a explicat că în urma reorganizării Poliţiei Rurale vor fi păstrate lucrurile pozitive, care funcţionau în acel sistem.

"Păstrăm secţiile de poliţie rurală care vor avea un rol de coordonare a patrulării, păstrăm în secţiile de poliţie rurală acel compartiment de poliţie judiciară tocmai pentru a putea soluţiona cât mai eficient acele plângeri penale care vor fi depuse în mediul rural. Din ceea ce s-a făcut am păstrat ce era bun şi am încercat să facem un pas înainte", a menţionat şeful Poliţiei Române.

Chestorul principal Petre Tobă a mai spus că a fost realizată o cercetare sociologică pentru a afla percepţia populaţiei din mediul rural despre Poliţia Rurală, iar majoritatea celor intervievaţi consideră că actuala formă de organizare ar fi în defavoarea cetăţeanului.

"Am beneficiat de o cercetare făcută de un institut de specialitate şi a fost important pentru mine să văd percepţia populaţiei din mediul rural. Vă dau câteva cifre: 58 la sută din cetăţenii din mediul rural consideră că actuala formă de organizare este în dezavantajul cetăţeanului, 73 la sută dintre cetăţenii au spus că timpul de reacţie la sesizări a crescut la peste 20 de minute şi chiar la o oră, 86 la sută au apreciat că un singur poliţist la postul de poliţie nu poate rezolva problemele comunităţi, 90 la sută din cei intervievaţi au precizat că doresc mai mulţi poliţişti la postul de poliţie şi că prezenţa şi vizibilitatea acestora în localitate le conferă un sentiment de siguranţă. Toate acestea corobate ne-au dus la decizia de a lua acestă măsură de eficientizare a conceptului în mediul rural", a mai declarat şeful Poliţiei Române.

El a afirmat că în cele 10 luni de funcţionare a Poliţiei Rurale în această formulă cheltuielile medii lunare generate de consumul de carburant, întreţinerea autovehiculelor şi gestionarea patrimoniului imobiliar au crescut cu 24 la sută faţă de aceeaşi perioadă de dinainte de înfiinţarea Poliţiei Rurale.

Vechile posturi de Poliţie care funcţionau în mediul rural vor fi reînfiinţate şi vor funcţiona din nou, din 1 septembrie, au anunţat, miercuri, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici