Şeful Reprezentanţei CE în România: Gradul de îmbătrânire va fi mai accentuat pe termen lung în ţările care au aderat recent
Şeful Reprezentanţei CE în România, Nicolae Idu, a declarat vineri, la lansarea Anului European al îmbătrânirii active, că numărul persoanelor vârstnice creşte anual cu peste două milioane şi că pe termen lung gradul de îmbătrânire va fi mai accentuat în ţările care au aderat recent la UE.
Şeful Reprezentanţei CE în România: Gradul de îmbătrânire va fi mai accentuat pe termen lung în ţările care au aderat recent (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Nicolae Idu a spus că Uniunea Europeană se află într-un moment crucial deoarece generaţia "baby boom" se apropie de vârsta pensionării.
El a precizat că în partea de vest a UE rata natalităţii a fost foarte ridicată în anii '50, iar după anii '60 a scăzut dramatic.
"Lucrurile stau puţin diferit în fostele ţări comuniste, unde rata natalităţii a rămas ridicată până în momentul tranziţiei, dar provocările rămân aceleaşi. Deşi este posibil ca multe dintre statele membre, care au aderat mai recent, să se confrunte cu problema îmbătrânirii rapide a populaţiei, puţin mai târziu decât statele membre mai vechi, gradul de îmbătrânire se preconizează a fi mai accentual pe termen lung în cazul acestora", a declarat Idu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Zelenski spune că Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni răniți în Rusia
-
Fostul cancelar austriac Karl Nehammer se retrage din politica de vârf a ţării
-
Zelenski anunţă că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk
-
Americanii îşi fac provizii de produse străine înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
Şeful reprezentanţei CE în România a arătat că la nivel Uniunii Europene cea mai frapantă schimbare este legată de creşterea cu două milioane anual a numărului de persoane cu vârste de peste 60 de ani. El a precizat că această creştere este de aproape două ori mai rapidă faţă de acum câţiva ani.
"Mai mult, numărul celor de vârstă egală sau mai mare de 65 de ani va creşte de la 87 de milioane în 2010 la 148 de milioane în 2060. În acelaşi timp, numărul tinerilor care intră pe piaţa muncii este din ce în ce mai redus, iar populaţia activă va scădea rapid cât de curând", a declarat Niculae Idu.
Reprezentantul Comisiei Europene a mai spus că, în următoarele decenii, Uniunea Europenă se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor legate de pensii şi de servicii de sănătate şi de îngrijire pe termen lung pentru persoanele în vârstă.
Nicolae Idu a atras atenţia că trebuie create condiţii necesare astfel încât pe măsură ce oamenii îmbătrânesc să aibă posibilitatea să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a mediului în care trăiesc şi să se îngrijează de propriile novoit cât mai mult timp posibil.
"Pe scurt, dacă societatea în care trăim oferă o serie întreagă de posibilităţi, a îmbătrâni nu înseamnă neapărat a deveni dependent de ceilalţi. (...) Trebuie să sprijinim crearea unei culturi a îmbătrânirii active în Uniunea Europenă care să includă, nu să excludă persoanele în vârstă. Va trebui să acţionăm pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul ocupării forţei de muncă, protecţiei sociale, educaţiei şi formării profesionale, sănătăţii şi serviciilor sociale, asigurării de locuinţe şi a infrastructurii publice", a declarat Niculae Idu.
El a mai precizat că dacă nu va fi asigurată o îmbătrânire activă a populaţiei, va fi imposibil să fie atinse două dintre cele cinci obiective ale strategiei Europa 2020, respectiv o rată de ocupare a forţei de muncă de 75% în rândul populaţiei cu vârste între 20-64 de ani şi reducerea cu cel puţin 20 de milioane a numărul de persoane care suferă de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale.
Niculae Idu a mai arătat că un sondaj Eurobarometru realizat înainte de lansarea Anului European indică faptul că majoritatea cetăţenilor din UE, respectiv 61 la sută, consideră că pe piaţa muncii persoanele cu vârste de peste 55 de ani au imagine pozitivă.
În România, doar 34 la sută dintre respondenţi consideră că persoanele în vârstă sunt văzute într-o lumină pozitivă, 49 la sută dintre aceştia afirmând că percepţia este mai degrabă negativă.
Acelaşi sondaj arată că doar o treime dintre europeni sunt convinşi de necesitatea creşterii vârstei de pensionare până în anul 2030, iar în România, 87 la sută dintre respondenţi sunt împotriva acestui lucru.
"Europenii par totuşi interesaţi de posibilitatea de a rămâne mai mult timp în câmpul muncii. Aceştia resping cu o majoritate netă ideea de pensionare obligatorie la o anumită vârstă. Unu din trei europeni declară că ar dori să muncească şi după ce atinge vârsta de pensionare", a mai spus Nicolae Idu.
Şeful reprezentanţei CE a mai spus că în Danemarca 57 la sută dintre persoanele chestionate ar dori să muncească şi după atingerea vârstei oficiale de pensionare, spre deosebire de România, unde doar 27 la sută doresc acest lucru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO