Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Este posibil ca raportul MCV să fie închis anul viitor

Angela Cristea a declarat, marţi, că raportul MCV este un regres faţă de cel anterior, în special în ceea ce priveşte asigurarea independenţei justiţiei.”. Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a precizat că este posibil ca raportul să fie închis anul viitor.

Urmărește
901 afișări
Imaginea articolului Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Este posibil ca raportul MCV să fie închis anul viitor

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Este posibil ca raportul MCV să fie închis anul viitor

„Ce observăm în acest raport? Este un regres faţă de raportul anterior mai ales în ceea ce priveşte asigurarea independenţei justiţiei. În acelaşi timp, rămânem profund angajaţi obiectivului de a închide acest Mecanism de Verificare şi Cooperare, dacă este posibil pe perioada mandatului acestei Comisii, deci anul viitor. (...) Cele două ţări sunt monitorizate fiecare după meritele sale. Este fezabil din punctul nostru de vedere, pentru asta fiecare ştie ce are de făcut. Este important să existe voinţa politică pentru garantarea independenţei justiţiei şi pentru continuarea luptei împotriva corupţiei. Şi este important şi pentru cetăţenii României să vadă că există instituţii care aduc în faţa legii orice cetăţean suspectat de încălcarea acestei legi în orice poziţie de putere s-ar afla acel cetăţean”, a declarat Angela Cristea.

Întrebată dacă raportul MCV reprezintă o Europă cu două viteze, aşa cum cei de la PSD susţin, Angela Cristea a precizat că nu vede o legătură între cele două.

„Nu văd legătura între Europa cu două viteze şi un mecanism cu care, de altfel, atât România, cât şi Bulgaria au fost de acord încă din momentul aderării. Sunt lucruri diferite: viitorul Europei şi diferite scenarii şi acest mecanism pe care l-am agreat în momentul aderării tocmai pentru a avea garanţia că în România şi Bulgaria se face dreptate la fel cum se face şi în celelalte state membre”, a precizat Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017.

"Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici