- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (20.06.2013, 13:47)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful Rosal, audiat ca inculpat la DNA în dosarul în care este cercetat primarul din Baia Mare
Managerul Rosal, Bogdan Niculescu, a fost audiat, joi, la DNA Cluj, în dosarul primarului din Baia Mare Cătălin Cherecheş, afirmă surse din rândul anchetatorilor, care spun că Niculescu este inculpat în acest caz, după ce ar fi dat bani autorităţilor din Primărie pentru a obţine contracte cu aceasta.
Urmărește
1296 afișări
Şeful Rosal, audiat ca inculpat la DNA Cluj în dosarul în care este cercetat Cherecheş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că managerul general al Rosal, Bogdan Niculescu, a fost audiat în calitate de inculpat, la sediul DNA din Cluj-Napoca, după ce ar fi dat sume de bani pentru a obţine contracte cu Primăria Baia Mare.
Conform surselor citate, Niculescu a fost audiat în dosarul în care este cercetat şi primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Bogdan Niculescu a confirmat că a fost la DNA, fără a preciza însă în ce calitate.
La rândul său, Cătălin Cherecheş a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că este normal ca DNA să verifice toate contractele mari ale Primăriei Baia Mare.
"Rosal avea cu Primăria Baia Mare două contracte, unul pentru deszăpezire, care a început în 2007-2008, când eu încă nu eram primar, şi unul pe spaţii verzi, care a fost închis de mine în 2011. Am stabilit de comun acord, Primăria şi Rosal, să ne despărţim amiabil, pentru că nu eram mulţumiţi de modul de gestionare a spaţiilor verzi", a afirmat Cherecheş.
El a spus că pentru deszăpezire există un contract cu Rosal pentru care municipalitatea plăteşte între un milion şi două milioane de lei în fiecare iarnă, în funcţie de lucrările necesare.
Cherecheş a mai spus că este deschis solicitărilor DNA.
"Eu nu am acuzat pe nimeni că mi se face un dosar politic şi, în plus, în ciuda legendelor pe care le auziţi despre DNA, am văzut oameni profesionişti, am văzut corectitudine şi respectarea prevederilor legale", a adăugat Cherecheş.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor, a anunţat, marţi, DNA.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală în cazul primarului Cătălin Cherecheş pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată, precum şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, se arăta într-un comunicat de presă de marţi al DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2011-2013 Cătălin Cherecheş a primit bani, "cu titlu de foloase necuvenite", de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor, cât şi pe parcursul derulării acestora.
Procurorii îl mai acuză pe Cătălin Cherecheş că în perioada februarie - mai, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali la două societăţi comerciale.
Astfel, în luna mai, pentru a achiziţiona licenţa pentru un post de televiziune, Cătălin Cherecheş ar fi intervenit pentru modificarea acţionariatului celor două firme, astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari sau administratori ai acestor societăţi comerciale.
În această cauză, procurorii fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
DNA preciza că primarul Cătălin Cherecheş a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat şi a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA Cluj au făcut, marţi, percheziţii la sediul Primăriei Baia Mare, la locuinţa primarului Cătălin Cherecheş şi la mai multe sedii de firme, între care şi trustul de presă e-Maramureş.
Potrivit presei locale, percheziţiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declaraţii date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii făcute de procurorii bucureşteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.
Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3 la sută din voturi.
Între 2005 şi 2008, Cherecheş a fost vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene Maramureş a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an. În perioada 2008 şi 2011 Cherecheş a fost deputat.
Potrivit declaraţiei de avere din iulie 2012, Cătălin Cherecheş are patru terenuri intravilane în Baia Mare dobândite între 2002 şi 2006, în suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi, două fiind cumpărate, iar alte două moştenite împreună cu mama lui, Viorica Cherecheş.
Potrivit documentului citat, el deţine 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafaţă totală de 373,5 metri pătraţi şi acelaşi procent dintr-o casă de vacanţă în suprafaţă de 281 metri pătraţi, ambele moştenite în 2002 împreună cu Viorica Cherecheş.
Primarul din Baia Mare mai are un spaţiu comercial în suprafaţă de 990 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2006.
El nu a trecut în declaraţia de avere autovehicule şi nici conturi şi depozite bancare. Primarul a acordat însă două împrumuturi în nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL în valoare de 1.120.016, 92 lei şi celălalt către VDC Medical SRL de 571.721 lei.
În anul fiscal anterior declaraţiei de avere din iulie 2012, Cherecheş a avut venituri de 18.929 ca deputat şi 22.881 din funcţia de primar la Baia Mare.
Potrivit declaraţiei de interese, Cătălin Cherecheş este preşedinte membru asociat la Fundaţia "Dorel Cherecheş", asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, acţionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL şi membru al Asociaţiei Rivulus Fashion.
În iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliară propusă Consiliului Local Baia Mare de Cătălin Cherecheş, care în acea perioadă era deputat. În acest caz au fost audiaţi viceprimarul de la acea vreme Mircea Dolha (PSD).
Proiectul de hotărâre al Consiliului Local Baia Mare ajuns în atenţia DNA a fost votat în anul 2007 în urma mai multor scandaluri, pentru că locatarii din zona în care urma să se ridice complexul rezidenţial au depus mai multe reclamaţii la Primărie în care au cerut oprirea lui.
Proiectul a fost iniţiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care acţionar era Cătălin Cherecheş, precum şi mama acestuia, Viorica Cherecheş.
La câteva luni de la aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, după ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul căruia urma să se dezvolte complexul rezidenţial a fost cumpărat de la Viorica Cherecheş contra sumei de aproape şapte milioane de lei.
Tranzacţia se afla înscrisă în declaraţia de avere din 2009 a Vioricăi Cherecheş, director al Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare, figurând la capitolul III "Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni". Vânzarea s-a încheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declaraţiei de avere.
Citește pe alephnews.ro: Turismul din Paris a crescut semnificativ după redeschiderea Catedralei Notre-Dame. Jocurile Olimpice au influențat fluxul de vizitatori în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt premierele pe care nu trebuie să le ratezi în 2025 ? Noul an promite filme pentru toate categoriile de vârstă
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe