- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.03.2016, 18:27)
- Ioana Nicolescu
Şeful secţiei nou-născuţi de la Spitalul „Dr. Ioan Cantacuzino”: Rata bebeluşilor născuţi prematur în România este de 11%
Rata copiilor născuţi prematur în România este de 11%, iar în cazul acestor bebeluşi pot apărea complicaţii cerebrale, oftalmologice, auditive sau tulburări metabolice, spune medicul Adrian Crăciun, şeful secţiei nou-născuţi de la Spitalul „Dr. Ioan Cantacuzino” din Capitală.
Urmărește
1629 afișări
Şeful secţiei nou-născuţi de la Spitalul „Dr. Ioan Cantacuzino”: Rata bebeluşilor născuţi prematur în România este de 11%
În România, 11% din bebeluşi se nasc prematur, potrivit medicului Adrian Crăciun, şeful secţiei nou-născuţi de la Spitalul Cantacuzino din Capitală.
„Rata copiilor născuţi prematur din Spitalul Cantacuzino este, din păcate, de trei ori mai mare decât media ţării. Anul trecut a fost de 33%, iar rata în România este de 11%. Noi, fiind un centru de terapie intensivă de nivel trei, primim foarte mulţi copii şi din afară. Au fost anul trecut nu mai puţin de 30 de copii transferaţi în unitatea noastră. Nu mai vorbim de nouă născuţi veniţi prin transfer in utero, adică în burtica mamei”, a spus medicul Crăciun.
La rândul său, doctorul Ilinca Gussi, medic obstretician la Spitalul Cantacuzino, spune că şansele de supravieţuire pentru copiii născuţi prematur sunt mari dacă aceştia vin pe lume într-o maternitate dotată corespunzător.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
„Un copil prematur, dacă se naşte într-o maternitate de nivel III, bine dotată, are 90% şanse să supravieţuiască. Dacă se naşte într-un loc care nu are ce trebuie, spre exemplu într-un sat undeva departe de orice maternitate, are 90% şanse să moară. Incubatoarele creează un mediu cât de cât apropiat cu mediul din uterul mamei, dar copilul are nevoie şi de terapie fiindcă nu ştie cu adevărat să respire sau să digere, nu era pregătit să mănânce de la 6 luni. Ei stau în incubator cu lunile, iar medicii adaptează tratamentul în funcţie de nevoile bebeluşului”, a explicat Gussi.
Aproximativ jumătate dintre femeile care nasc prematur nu au fost niciodată la doctor în timpul sarcinii, atrag atenţia medicii. Potrivit doctorului Adrian Crăciun, naşterea prematură poate duce la complicaţii cerebrale, oftalmologice, auditive sau la tulburări metabolice.
„Teoretic poate să dezvolte orice afectare. Dacă este bine tratat şi avem tot ce ne trebuie, putem face din aceştia, copii ca toţi copiii. Viitoarele mămici trebuie să ştie că sarcina trebuie urmărită, pentru că altfel nu ştii ce se întâmplă. Femeia trebuie să vină la doctor. Sunt multe mămici care nasc acasă. Nu putem genetic să scădem rata copiilor prematuri, putem să mai scădem factorii de risc”, a mai spus Crăciun.
Secţia de nou-născuţi de la maternitatea Cantacuzino a primit de la organizaţia „Salvaţi Copiii”, trei incubatoare, o masă de resuscitare şi alte echipamente, care au ajutat la supravieţuirea a peste 200 de copii.
Preşedintele „Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, a declarat marţi, la spitalul Cantacuzino, că toate aceste echipamente plus altele care au fost duse la alte 58 de maternităţi din ţară, au fost achiziţionate din donaţiile persoanelor fizice şi companiilor din România.
„Au fost donate echipamente şi pentru alte 58 de unităţi din ţară. Au fost achiziţionate, luate din donaţiile persoanelor fizice şi companiilor din România. S-au strâns peste 7,3 milioane de lei, cu care am achiziţionat aproape 200 de echipamente pe care le-am donat în 34 de judeţe la cele 58 de unităţi spitaliceşti. Acest lucru dorim să îl continuăm, pentru că, din păcate, România are cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa, mai mult decât dublu mediei europene. Dotările care există în ţara noastră au o vechime destul de mare. Unele echipamente au peste 14 ani sau peste 12 ani. De obicei, după zece ani de la producerea unui astfel de echipament, nu se mai găsesc piese de schimb sau consumabile. Şi aceste echipamente, ca oricare altele, trebuie mereu actualizate, cumpărate altele noi, performante, pentru că tehnica a avansat foarte mult şi cu ajutorul echipamentelor pe care le cumpărăm astăzi copiii nu numai că supravieţuiesc, dar supravieţuiesc fără alte tare, fără alte vulnerabilităţi. Fără incubatoare, fără mesele de resuscitare, fără aparatele de aer, de ventilaţie copiii nu pot supravieţui”, a declarat Alexandrescu.
Citeşte şi: REPORTAJ: Cei mai mici prematuri salvaţi - unul avea 23 de săptămâni, altul cântărea 500 de grame - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe