Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, la DNA în cazul referitor divulgarea de informaţii secrete

Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), comisarul Vlad Adrian Mihai, s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în cazul referitor divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, la DNA în cazul referitor divulgarea de informaţii secrete

Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, la DNA în cazul referitor divulgarea de informaţii secrete (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Comisarul şef Mihai a venit însoţit de avocatul Gheorghe Mateuţ.

Anchetatorii DNA au făcut, miercuri dimineaţă o percheziţie la domiciliul comisarului Vlad Mihai, numele său fiind vehiculat în afacerea judiciară în care sunt implicaţi şi procurorul George Bălan, fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în prezent membru simplu, şi Marian Sâmpetru, fost consilier al lui Bălan, detaşat la Direcţia Resurse Umane a CSM.

Procurorul George Bălan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă, el având convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad - şeful SIPI Ilfov, dar şi cu premierul Victor Ponta.

Din cadrul discuţiilor interceptate, încă din luna februarie, ale lui Georghe Bălan a reieşit că acesta a dat impresia că va fi numit procuror general al României de către premierul Victor Ponta, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, în una din convorbiri, Bălan îi cere lui Ponta o întâlnire şi acesta acceptă.

George Bălan a fost procuror şef adjunct al Secţiei anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Comisiei de disciplină din Ministerul Public (1999 - 2000), perioadă în care Victor Ponta a fost promovat din funcţia de procuror de la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti la Secţia anticorupţie a Parchetului instanţei supreme. Concret, Bălan i-a fost şef lui Ponta, cunoscându-se din acea perioadă.

Totodată, din cadrul discuţiilor pe care le purta Bălan a reieşit că PSD şi PNL îşi disputau conducerile din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Concret, PSD ar fi vrut să propună şefi în Parchetul ICCJ, iar PNL în DNA, afirmă sursele citate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, marţi, Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz pentru percheziţionarea birourilor procurorilor George Bălan, membru CSM, şi a lui Marcel Sâmpetru, fost procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie (fostul PNA, actual DNA, fost consilier al lui Bălan, care de la începutul anului fusese mutat la Direcţia Resurse Umane a Consiliului.

Potrivit solicitării DNA, cei doi ar fi obţinut informaţii de la Direcţia Informativă de Protecţie Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice, în baza acestor informări, Bălan şi Sâmpetru şi-ar fi negociat ocuparea unor funcţii de conducere în Ministerul Public.

Ei sunt acuzaţi de DNA de divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Procurorii George Bălan, membru CSM, şi Marcel Sâmpetru, cercetaţi de procurorii anticorupţie, au fost suspendaţi din funcţii, miercuri, de către Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat preşedintele CSM, Alina Ghica.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a spus că la acest moment este dispusă începerea urmăririi penale în cazul procurorilor Bălan şi Sâmpetru şi că în prezent continuă percheziţiile începute miercuri dimineaţă în acest caz.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi a explicat faptul că acces la informaţii clasificate şi la diverse note rezultate din interceptări telefonice, în mod obişnuit, au doar procurorii care instrumentează dosare şi care dispun astfel de măsuri. "În alte condiţii nu au acces alţi procurori sau alte persoane", a spus Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici