Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Vamală Cluj era anunţat de intermediar despre primirea "cartoanelor". Vezi stenogramele

În propunera de arestare formulată de procurorii DNA împotriva şefului Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Vamală Cluj, Florin Alain Modrea, se regăsesc transcrierile interceptărilor convorbirilor telefonice ale omului de afaceri israelian cu denunţătorul Cătălin Alexandru şi cu Florin Alain Modrea.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Vamală Cluj era anunţat de intermediar despre primirea "cartoanelor". Vezi stenogramele

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Vamală Cluj era anunţat de intermediar despre primirea "cartoanelor". Vezi stenogramele (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj, Florin Alain Modrea, a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor au declarat corespondentului MEDIAFAX că raportul de serviciu al lui Modrea este suspendat din momentul arestării sale preventive.

"Conform procedurii privind statutul funcţionarului public, raportul de serviciu se suspendă de drept în momentul dispunerii arestării preventive. În cazul domnului Alain Modrea, DNA trebuie să trimită o înştiinţare ANV şi astfel se face constatarea suspendării raportului de serviciu", a spus un reprezentant al ANV.

Alături de el, a fost arestat şi omul de afaceri israelian Moshe Zur, acuzat că a intermediat mita dată de un alt patron de firmă, Cătălin Alexandru, care s-a autodenunţat.

În propunerea de arestare preventivă făcută de DNA se precizează că Moshe Zur a cerut 12.000 de euro de la administratorul societăţii Royal International Impex, Cătălin Alexandru, căruia i-ar fi dat de înţeles că are influenţă pe lângă şeful Inspecţiei Fiscale din cadrul Vămii Cluj, Alain Modrea.

Procurorii susţin că Modrea urma să-şi exercite influenţa asupra subordonaţilor săi, care trebuiau să meargă în control la firma denunţătorului Cătălin Alexandru.

În propunerea de arestare formulată de procurorii DNA se regăseşte transcrierea unei discuţii între cei doi oameni de afaceri, Mosche Zur şi Cătălin Alexandru, în care se stabileşte că trebuie dată suma 12.000 de euro pentru "rezolvarea" problemei.

Astfel, într-o convorbire din 14 martie 2011, dintre Moshe Zur şi Cătălin Alexandru, se vorbeşte despre 12.000 de euro care trebuiau să ajungă la Modrea.

Moshe Zur: Cătăline, ascultă-mă două minute. Eu am vorbit ieri, m-am întâlnit cu cine trebuie să mă întâlnesc. Şi mi-a spus că ei (controlul - n.r.) vin joi la tine. Starea ta nu e bună deloc. E sută la sută şi o să-ţi arate lucuri care o să fii şocat.

Cătălin Alexandru: Da nu o zis despre ce-i vorba?

Moshe Zur: Cui? Ba mi-o zis despre ce-i vorba, da acuma, cuvintele, cu cifrele, foarte complicat. Nu vrea să-ţi facă rău deloc. Vrea să-ţi facă bine. Tu trebuie să te hotărăşti ce vrei să faci. Tu fă ce crezi. Trebuie să existe şi o socoteală până miercuri dimineaţă, dacă nu rezolvă...

Cătălin Alexandru: No hai să vedem cum să rezolvăm atunci. Deci mi-ai zis că trebuie să îi dau 12.000 de euro?

Moshe Zur: Adevărat. Da.

Cătălin Alexandru: Deci eu sunt sigur că se rezolvă dacă dau ăia 12.000?

Moshe Zur: Da, se rezolvă. Nu că no, o să primeşti ceva puţin. Nu că nu se rezolvă.

Cătălin Alexandru: Şi banii când trebuie daţi? Şi cum se face?

Moshe Zur: Banii trebuie daţi miercuri şi pui aici pe masă. Şi când ăia vin joi la tine, ei ştiu ce trebuie să facă. Încă o dată îţi spun bine şi bagă-ţi în cap asta, nu eşti copil. Nu poate să anuleze totul. Dacă trebuie să dai o sumă X, să plăteşti 10-15 la sută ce trebuie să plăteşti. Nu poţi scăpa fără nimica. Nu eşti curat. Să te gândeşti, sunt banii tăi, tu trebuie să ştii ce trebuie să faci.

O altă interceptare, a unei convorbiri din 16 martie, arată că Modrea urma să meargă să ia "cartoanele", după care a fost ridicat de procurori cu 4.000 de euro în buzunar:

Moshe Zur: Vino că am primit cartoanele.

Alain Modrea: Io astăzi, nu ştiu când exact, da astăzi ajung la tine, ţi-am spus.

Moshe Zur: Obligatoriu.

Alain Modrea: Deci astăzi ajung la tine.

Moshe Zur: Că au ajuns cartoanele. Bine?

Alain Modrea: Am înţeles.

Moshe Zur: Hai.

Alain Modrea: Nu ştiu când. Te sun când plec din Dej.

Conform ultimei declaraţii de avere a lui Modrea, din 22 octombrie 2010, acesta deţine un teren agricol de 40 de ari, cumpărat în 1996 în localitatea Mănăstirea şi o casă de locuit din 1974, moştenită, ambele pe numele soţiei sale, Elena. Modrea mai are un împrumut contractat la BRD, în 1998, în valoare de 12.000 de euro, scadent în 2018.

Potrivit declaraţiei, acesta are un venit anual provenit din salariu de aproximativ 60.800 de lei, ca şef de serviciu vamal.

În declaraţia de interese, Alain Modrea arată că este vicepreşedinte al Clubului Sportiv "Unirea" Dej şi membru în Sindicatul Naţional Vamal Unirea.

Şeful Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Alain Florin Modrea, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să dea o amendă mai mică în urma unui control.

În acest caz, procurorii l-au reţinut şi pe Mosche Zur, cetăţean israelian, administrator la societatea Laura Model SRL, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, se arăta într-un comunicat al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici