Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, la PICCJ pentru declaraţii
Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, s-a prezentat, vineri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), unde a fost citat pentru a da declaraţii în dosarul penal legat de producerea incendiului din 16 august.
Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, la PICCJ pentru declaraţii (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
"Raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (...) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon", a declarat, luni, procurorul şef Marius Iacob.
În prima fază, a arătat procurorul, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, urmând ca expertiza tehnică de la Institutul din Petroşani să stabilească timpul în care acesta a evoluat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
A doua fază a incendiului s-a desfăşurat, potrivit procurorului, care citează concluziile raportului preliminat al ITM, într-un mediu atmosferic îmbogăţit cu oxigen din două surse. Una din sursele de oxigen existente în acel salon, a arătat procurorul, a fost instalaţia de oxigen sub presiune, iar a doua sursă instalaţia de aer comprimat cu amplificare foarte rapidă într-un interval scurt de timp.
În acest caz a fost arestată doar asistenta Florentina Cârstea, contestaţia acesteia urmând să se judece luni la Tribunalul Bucureşti.
În declaraţia de presă de luni, procurorul Marius Iacob a afirmat că flacăra a cuprins zece la sută din încăperea unde se aflau bebeluşii, în primă fază arzând "în mediul normal", asistenta medicală ce avea ca obligaţie să supravegheze salonul lipsind cel puţin 12 minute.
Procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.
Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.
Anchetatorii aşteaptă concluziile preliminare ale expertizei realizate de specialiştii de la Petroşani, în funcţie de care s-ar putea lua şi alte măsuri, potrivit lui Iacob.
Până în prezent, procurorii i-au mai audiat pe fostul manager al maternităţii, Bogdan Marinescu şi pe cea care în prezent îi ţine locul, medicul anestezist Victoria Nicolau.
Cinci bebeluşi au murit în incendiul din 16 august de la Maternitatea Giuleşti, iar şase au fost răniţi şi duşi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul fiind în stare critică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO