Video Şeful SMFA: Nu vor fi licitaţii pentru modernizarea F-16

Generalul Ioan Stanciu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a declarat, marţi, la Romaero, că la nivelul MApN nu vor fi organizate licitaţii pentru a alege tehnica ce va fi instalată, potrivit cererii părţii române, pe avioanele F-16, fiind vorba despre "contracte de la guvern la guvern".

Urmărește
70 afișări

"Blocul 25, la ceea ce am cerut noi, este un bloc 25 plus. S-ar putea să fie foarte aproape de blocul 40 (avioane F-16 bloc 40 au fost expuse la BSDA - n.r.)", a spus generalul Stanciu întrebat dacă nu crede că avioanele F-16 bloc 25 selectate de români nu sunt prea vechi şi neperformante.

Ulterior, generalul a spus că nu poate face publică tehnica ce va fi amplasată pe avioanele F-16 conform solicitării părţii române, acestea fiind date confidenţiale. El a spus însă că "ceeea ce va fi pus" pe avioanele F-16 va fi contra cost.

"Cele 1,3 miliarde sunt costurile totale în care sunt prevăzute inclusiv muniţia, pregătirea şi partea de logistică. Deci, este ceva până în 2016-2018, pe termen lung ca plăţi", a explicat el.

Întrebat dacă vor fi organizate de către MApN licitaţii pentru alegerea tehnicii care să fie montată pe F-16, el a răspuns negativ.

"Nu sunt licitaţii pentru că sunt contracte de la guvern la guvern. Deci, nu intrăm în licitaţii, nu intrăm în chestii comerciale", a răspuns generalul Stanciu. "Noi spunem doar capabilităţile operaţionale şi care ar fi nevoile noastre pentru a ne îndeplini misiunile", a adăugat el.

Oficialul militar a refuzat să ofere amănunte despre oferta de offset, precizând că nu intră în competenţa sa, dar s-a declarat convins de faptul că economia României va avea de câştigat de pe urma deciziei de a achiziţiona avioane F-16.

"În mod normal trebuie să se câştige ceva şi aici mă gândesc şi la fabrica de la Bacău, mă gândesc şi la fabrica de aici, de unde suntem acum, la Romaero. Va fi o oportunitate pentru fiecare să poată să contribuie pe parte logistică, pe parte de dezvoltare, pe parte de exploatare", a adăugat el.

Întrebat de un jurnalist dacă decizia de a lua avioane F-16 bloc 25 a aparţinut aviatorilor sau politicienilor, generalul a spus că dorinţa militarilor a fost de a avea un F-35, lucru imposibil deoarece acesta se află în perioadă de testare.

"Eu v-am spus ce posibilităţi are această ţară acum. Adică noi ne-am fi dorit să avem în curte F-35 JSF, pe care din păcate nu-l au nici alţii deoarece este în perioada de testare. Deci, dorinţa este una, putinţa, seriozitatea şi responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă este alta. Şi atunci revin şi spun: dacă nu iau nicio decizie şi în trei ani de zile nu mai pot să-mi execut misiunile, ce am câştigat? Devin dintr-un furnizor de securitate, un consumator şi n-am câştigat nimic", a mai spus generalul.

"Aviatorii sunt oameni serioşi, responsabili. Noi nu trăim într-un turn de fildeş. Prima mea poziţie a fost că mi-am dorit să avem F-35. Din păcate, nu-l au nici americanii. Şi atunci a trebuit să fim realişti să vedem ce putem face: cum să trecem de la MiG-ul care are capabilităţi, acum, la 45% la o altă platformă, cu costuri cât mai reduse şi, pe de altă parte, să vedem care este următorul pas", a mai explicat şeful Aviaţiei militare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici