- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful SRI Alba şi ofiţer Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, deferiţi justiţiei pentru favorizarea infractorilor
Directorul Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subcomisarul de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba-Iulia, Liviu Schiau, au fost deferiţi justiţiei, alături de alte 30 de persoane, pentru că ar fi favorizat o grupare de hoţi de utilaje din UE.
Şeful SRI Alba şi ofiţer Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, deferiţi justiţiei pentru favorizarea infractorilor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 32 de inculpaţi, din care 18 în stare de arest preventiv, în urma destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje agricole din state ale Uniunii Europene, valoarea pagubelor ridicându-se la 4,5 milioane de euro.
Potrivit DIICOT, liderii grupării, inculpaţii Vecchiolla Antonio, cetăţean italian, şi Liptak Florin Radu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS.
După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România.
Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători.
Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.
După arestarea a şapte inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, care a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor.
În cazul inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu s-a stabilit că, în virtutea funcţiilor deţinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările ce se efectuau în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT.
Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.
Mircea Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.
Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.
La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-ar fi încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.
Mai mult decât atât, Liviu Schiau ar fi pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.
Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Curţii de Apel Alba-Iulia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO