Şeful Vămii Halmeu, cercetat de DNA într-un caz de contrabandă, a fost demis
Şeful Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, a fost destituit din funcţie printr-un ordin al şefului ANAF, după ce DNA a început o anchetă împotriva sa şi a altor persoane într-un caz de contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste trei milioane de euro, au declarat, miercuri, surse vamale.
Şeful Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, cercetat de DNA într-un caz de contrabandă, a fost demis (Imagine: Mediafax Foto)
Surse citate au declarat corespondentului MEDIAFAX că Gheorghe Ţârle a fost destituit printr-un ordin semnat de şeful ANAF, Sorin Blejnar, în locul său fiind numit fostul şef al Vămii Halmeu Mihai Chiş.
Ţârle a fost numit în funcţie în 19 ianuarie 2011, dată la care fostul şef Mihai Chiş a fost eliberat din funcţie şi detaşat la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare.
În ultimii doi ani, la conducerea Vămii Halmeu au fost numiţi şase şefi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
-
Incendiile din LA. Autorităţile anunţă că 13 persoane sunt dispărute şi 22 au fost arestate
-
Alegeri în Germania: Extrema dreaptă creşte în sondaje. Cum stă partidul cancelarului Scholz
-
Fostul cancelar austriac Karl Nehammer se retrage din politica de vârf a ţării
Din 1999 până în august 2009, funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu a fost ocupată de Mihai Chiş. În august 2009, funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu a fost preluată, timp de două săptămâni, de Dan Beghea, angajat în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Oradea. În 22 septembrie 2009, prin ordinul nr. 2465 al şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, are loc numirea Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. În 24 februarie 2010, Mihai Chiş revine în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, în locul Nicoletei Dobrescu. Din ianuarie 2011, şefia Biroului Vamal Halmeu este asigurată de Gheorghe Ţârle, fost şef de tură în Vama Halmeu. Acesta a fost transferat la Halmeu de la Vama Moraviţa din judeţul Timiş, iar anterior a lucrat şi la Vama Nădlac, judeţul Arad.
Gheorghe Ţârle, fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu, alături de patru vameşi, sunt cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar de contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste trei milioane euro, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii anticorupţie au sesizat în acest caz şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), având în vedere că este vorba despre importuri de ţigări din mai multe ţări europene.
Surse judiciare declarau, săptămâna trecută, corespondentului MEDIAFAX, că fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu Gheorghe Ţârle şi patru vameşi ar fi semnat, în toamna anului 2009, acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import.
Potrivit surselor citate, TIR-urile pline cu ţigări de import proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală declarată a mărfii fiind Ucraina.
Anchetatorii au descoperit, însă, că, în realitate, TIR-urile ar fi ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România.
Potrivit aceloraşi surse, în cele mai multe cazuri TIR-urile ar fi ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta doar să fie validate actele pentru tranzit într-o anumită tură. Este şi cazul unui TIR interceptat în primăvara anului trecut de procurorii DNA Satu Mare, în apropierea Vămii Halmeu, care avea sigiliu, dar lipseau ţigările. Şoferul declara atunci că aştepta ca un anume vameş să intre în tură.
Anchetatorii susţineau că toate operaţiunile ar fi fost făcute în aceleaşi ture, o parte dintre vameşii cercetaţi fiind încă angajaţi la Vama Halmeu, în timp ce alţii ar fi fost detaşaţi la Bucureşti. Ţârle era, la acea dată, şef de tură, iar Nicoleta Dobrescu era şef al Vămii Halmeu.
Procurorii au audiat, pe parcursul ultimelor zile, persoanele cercetate în acest dosar, acestea fiind citate la sediul DNA Satu Mare, unde le-a fost adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală. În acelaşi timp, anchetatorii au descins la Vama Halmeu, de unde au ridicat mai multe documente.
Prejudiciul estimat de anchetatori s-ar ridica la peste trei milioane de euro, acesta fiind cauzat prin neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări.
Trei persoane cercetate în acest dosar sunt anchetate şi în dosarul mitei de la Vama Halmeu.
Nicoleta Dobrescu este cercetată în libertate pentru că ar fi plătit 130.000 de euro pentru a obţine funcţia de şef al Vămii Halmeu, iar oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu sunt cercetaţi în stare de arest pentru că ar fi pretins şi primit 130.000 de euro de la aceasta, cerându-i, după încetarea delegării, alţi 300.000 de euro.
Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO