Şeitan: Am ajuns într-un sistem în care nu competenţa devine regula, ci aspectul social

Fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, la un seminar privind modificările din legislaţia muncii, că aspectul social primează competenţei atunci când se fac concedieri, iar statul nu reuşeşte să facă o reformă susţinută din cauza perpetuării incompetenţei

Urmărește
4 afișări

Mihai Şeitan a declarat în cadrul seminarului "Modificări esenţiale în legislaţia muncii", oragnizat de Clubul de Drept Social, că România are un sistem în care nu se mai ţine cont de competenţă atunci când se fac disponibilizări, ci de aspectele sociale, ceea ce face ca multe instituţii publice să nu mai aibă cu cine să lucreze.

"Uitaţi-vă cum se fac concedierile! În unele locuri nici nu mai există criterii de competenţă. Te trezeşti că nu mai ai cu cine să lucrezi iar acest lucru se vede mai ales în instituţiile publice, unde oamenii au fost pe baza de sistem social iar la conducere au venit oameni numiţi politic. Unii sunt competenţi, dar cei mai mulţi nu. Statul nu reuşeşte să facă o reformă susţinută pentru că avem o perpetuare a acestei incompetenţe", a mai spus fostul ministru al Muncii.

El a declarat că modificarea Codului Muncii este necesară iar una dintre modificările care, din punctul său de vedere, se impune, este cea referitoare la majorarea perioadei de probă.

"Perioadele de probă scurte, mai ales în zona decidenţei, s-au dovedit a fi insuficiente pentru că nu ai cum să-l testezi suficient pe candidat. Pentru că dacă nu apuci să-l testezi suficient şi îi faci contract pe perioadă nedeterminată e foarte greu să-l mai înlocuieşti", a spus Şeitan.

Modificările Codului Muncii vor pune accentul pe performanţa la locul de muncă şi îi vor favoriza pe angajaţii care sunt preocupaţi de muncă, nu de bârfă, a afirmat, marţi, premierul Emil Boc.

"Poate acest lucru nu place tuturor, dar Codul Muncii va pune accentul pe performanţa la locul de muncă. Trebuie să ne preocupe munca, nu bârfa", a spus Boc, la postul public de radio.

El a arătat că nu înţelege de ce sindicatele şi opoziţia se opun introducerii sancţiunilor pentru munca la negru.

Luni, şeful Guvernului a arătat că în contractul de angajare se vor preciza, prin noul Cod al Muncii, criteriile de performanţă şi modul de evaluare, primul criteriu de concediere ţinând de performanţa individuală şi nu de problema socială, cum se întâmplă în prezent.

Premierul Emil Boc a anunţat că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici