- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeitan: Nu s-a luat o decizie privind indemnizaţia de creştere a copilului, discuţiile continuă
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, la Parlament, că deocamdată nu s-a luat o decizie în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului şi că variantele luate în calcul sunt încă în discuţie, fără a preciza care sunt acestea.
Şeitan: Nu s-a luat o decizie privind indemnizaţia de creştere a copilului, discuţiile continuă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Întrebat, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu preşedintele, reprezentanţii Guvernului, ai partidelor şi cu liderii sindicatelor şi patronatelor, dacă s-a luat o decizie în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, Şeitan a răspuns: "Nu s-a întâmplat nimic, variantele sunt încă în discuţie".
Revenirea la suma fixă de 600 de lei este varianta analizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru indemnizaţia de creştere a copilului, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit surselor citate, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a luat în calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizaţia de creştere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cât este în prezent.
Varianta agreată ar fi însă revenirea la suma fixă de 600 de lei, aşa cum a fost până la începutul anului 2009, au precizat sursele citate.
Ministerul Muncii a luat în calcul şi majorarea sumei de 600 de lei, însă aplicarea acestei variante ar întârzia foarte mult plăţile, pentru că ar însemna refacerea calculelor pentru toţi beneficiarii, au mai spus sursele citate.
Consiliul economic al premierului Emil Boc Andreea Paul-Vass a confirmat informaţia transmisă luni de MEDIAFAX privind reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 1 iunie, precizând că în perioada imediat următoare va fi decis dacă diminuarea va fi operată prin introducerea unui procent mai scăzut decât cel actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau dacă va fi impusă o sumă fixă.
"Indemnizaţia va scădea, dar nu s-a stabilit încă dacă va fi o sumă fixă sau care va fi procentul nou. Este nevoie de o analiză de impact", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Andreea Paul-Vass.
Ea a arătat totodată că atât ajutorul de asistenţă socială, cât şi ajutorul de încălzire vor fi revizuite, în cadrul planului general de diminuare a măsurilor sociale cu 15%.
"Nu se va umbla deloc la venitul minim garantat, care rămâne neschimbat", a adăugat consilierul premierului.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, luni, citând surse din rândul participanţilor la discuţiile de la Palatul Cotroceni dintre sindicate şi preşedintele Traian Băsescu, că indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă, renunţându-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Potrivit surselor citate, preşedintele Traian Băsescu ar fi sugerat, în întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale, că indemnizaţie pentru creşterea copilului ar putea fi stabilită la o anumită sumă fixă şi să nu mai reprezinte 85% din venituri.
Măsura ar fi luată în considerare de autorităţi pentru că s-ar fi ajuns la concluzia că banii plătiţi în prezent pentru indemnizaţia de creştere a copilului ar reprezenta o sumă prea mare, în condiţiile în care în perioada următoare ar trebui făcute reducere la cheltuielile bugetare.
Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, începând din 1 ianuarie 2009, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85 la sută din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
Băsescu: Ajutorul persoanelor cu handicap şi indemnizaţia pentru copii nu vor fi atinse de reduceri
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".
Luni, şeful statului s-a referit din nou la problema cheltuielilor sociale, arătând că "toate năzbâtiile din program care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară, precum pamperşi pentru copii" au făcut din bugetul României un buget de asistenţă.
Una dintre subvenţiile sociale este şi trusoul pentru copii, prin care statul acordă pentru fiecare copil nou-născut haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire.
Guvernul promite FMI că va tăia din alocaţia familiei monoparentale şi complementare pentru copii
În scrisoarea suplimentară de intenţie cu FMI, obţinută şi prezentată luni de MEDIAFAX, Guvernul se angajează că va reduce sau direcţiona "mai bine" alocaţia pentru familia monoparentală, precum şi alocaţia complementară pentru copii, în timp ce schema de venit minim garantat va fi exceptată de la reducerea de 15%.
"Schema de venit minim garantat va fi exceptată de la reducerea de 15%, în timp ce alte programe - mai puţin eficiente - vor fi reduse cu mai mult, pentru a realiza reducerea de cheltuieli totală. Mai concret, vom reduce sau vom direcţiona mai bine alocaţia pentru familia monoparentală, precum şi alocaţia complementară pentru copii, aşa cum am convenit cu Banca Mondială. În parelel, vom lucra la reducerea scăpărilor din programul privind venitul minim garantat şi a altor programe sociale, pentru a mări impactul acestora de combatere a sărăciei", se arată în scrisoare.
Un document prezentat în urmă cu o săptămână de MEDIAFAX releva că Guvernul a convenit cu Banca Mondială să reducă limita maximă de venit în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoană, pentru a limita cheltuielile, urmând ca aceste alocaţii să fie acordate diferenţiat, în interiorul a două tranşe de venituri ale familiei.
În document se aminteşte că toate familiile cu copii şi venituri de până la 470 lei/persoană beneficiază în prezent de acelaşi cuantum al prestaţiei sociale, dar anunţă că evoluţia ulterioară a acestui program se îndreaptă spre "sprijinirea mai focalizată" a familiilor cele mai sărace.
Sursa citată relevă totodată că Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind instituirea alocaţiei pentru susţinerea familiei, care prevede diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici, respectiv stabilirea a două tranşe de venituri, "eficientizarea" efortului bugetar fără a se depăşi bugetul prognozat pentru 2011 (echivalent cu cel prevăzut pentru 2010) prin revizuirea limitelor de venituri şi cuantumurilor alocaţiei, precum şi menţinerea în continuare a alocaţiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO