Ministrul Muncii a catalogat informaţia potrivit căreia pensiile militarilor ar putea scădea cu până la 69% ca fiind „nefericită şi nefondată”.
Mihai Şeitan a precizat că, în urma simulărilor tehnice făcute de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) s-a constatat că unele pensii ale militarilor ar putea chiar să crească.
„Sunt doar simulări, la care n-au fost folosite toate datele când s-a făcut calculul, pentru că unele persoane care au intrat în simulare nu aveau toate documentele necesare şi acolo unde lipseau documente a fost folosit salariul mediu pe economie (…) Nu există un document oficial referitor la simulări iar dacă acest document nu există, nu pot fi trase concluzii”, a spus Şeitan.
Întrebat care ar fi procentul maxim cu care ar putea fi diminuate pensiile militarilor odată cu integrarea lor în sistemul public de pensii, ministrul Muncii a spus că nu poate face o astfel de estimare deoarece calculul trebuie făcut pe fiecare persoană în parte.
Şeitan a mai spus că legea prevede un termen de şase luni pentru calcularea pensiilor militarilor după introducerea în sistemul public, explicând astfel că în acest moment nu pot exista date concrete despre diminuarea veniturilor acestora.
Ministrul Muncii a mai arătat că scăderea pensiilor va fi direct proporţională cu mărimea acestora.
Scăderea cu până la 69% a pensiilor militare rezultă dintr-o simulare realizată pe un număr mult prea mic de cazuri pentru a fi generalizată, iar cele mai multe pensii, de până la 3.000 lei, nu vor fi afectate, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.