Semnal că PNL ar putea renunţa la obiecţia privind predarea educaţiei sexuale în şcoli. Orban propune „o soluţie de echilibru”

  • Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noţiunii de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie sanitară”.
  • Legea este la Senat, nefiind încă modificată faţă de forma care a ajuns de la Cotroceni. Un vot de respingere a fost în Comisia de muncă.
  • Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020.
  • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune ca elevii să participe la ora de educaţie sexuală la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie.
Urmărește
945 afișări
Imaginea articolului Semnal că PNL ar putea renunţa la obiecţia privind predarea educaţiei sexuale în şcoli. Orban propune „o soluţie de echilibru”

Semnal că liberalii ar putea renunţa la amendamentul care a modificat Legea privind Educaţia sexuală. Orban propune „o soluţie de echilibru”

Trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă părinţii care sunt îngrijoraţi că ar putea fi folosită educaţia sexuală în şcoli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor şi cei care susţin că este nevoie de educaţie sexuală în şcoli, spune preşedintele PNL, Ludovic Orban.

”Este vorba despre un subiect care ţine de conştiinţă şi este greu să luăm o decizie a nivelul coaliţiei să susţinem un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect. S-au exprimat puncte de vedere, păreri, dar încă nu s-a luat o decizie în coaliţie. Este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie a coaliţiei către toţi parlamentarii din coaliţie”, afirmă Ludovic Orban.

El spune că este nevoie de o formulă de echilibru.

„Din punctul meu de vedere trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă părinţii care sunt îngrijoraţi că ar putea fi folosită educaţia în şcoli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor şi cei care susţin, pe bună dreptate,că este nevoie de educaţie sexuală în şcoli”, conchide Orban.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli şi spune că ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă şi educaţie rutieră şi financiară. El a propus, într-o declaraţie la Digi 24, ca elevii să participe la ora de educaţie sexuală la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie: să fie înscrişi toţi, iar apoi să fie retraşi punctual, dacă părinţii nu sunt de acord.

Pe 4 noiembrie 2020, Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noţiunii de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie sanitară” şi introducerea obligativităţii acordului scris al părinţilor pentru ca aceste ore să poată fi predate în şcoli.

Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” şi 35 de abţineri.

Vicepremierul şi liderul USR-PLUS Dan Barna a declarat, pe acest subiect, că „trebuie să ne gândim la copii şi nu la himerele medievale ale părinţilor”. Barna a spus că legea a fost retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru a fi reanalizată, iar în acest moment se afla la Senat nefiind încă modificată faţă de forma care a ajuns de la Cotroceni.

Senatorii PNL, PSD şi UDMR din Comisia de muncă a Senatului au votat împotriva modificărilor cerute de preşedintele Iohannis şi în favoarea proiectului aşa cum a mers el la promulgare anul trecut. Senatorii USR au venit cu amendamente, însă toate au picat la vot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici