Semnal de alarmă. Deşeurile de plastic au format ”stânci” în largul coastelor Braziliei

  • Geologii din Insula Trindade din Brazilia au făcut o descoperire "terifiantă": roci formate din resturi de plastic.
  • „Poluarea a ajuns la geologie”, a declarat un om de ştiinţă.
Urmărește
1598 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă. Deşeurile de plastic au format ”stânci” în largul coastelor Braziliei

Sursa foto: Twitter

Oamenii de ştiinţă care studiază insula îndepărtată, un refugiu pentru broaşte ţestoase, au descoperit că plasticul s-a împletit cu rocile de pe insulă, declanşând alarma cu privire la impactul tot mai mare al deşeurilor de plastic asupra ciclurilor geologice ale Pământului.

Insula se află la 1.140 km de statul Espirito Santo, în sud-estul ţării, şi este o zonă protejată pentru broaştele ţestoase verzi, care îşi depun ouăle acolo, potrivit Independent.
 
„Este un lucru nou şi terifiant în acelaşi timp, deoarece poluarea a ajuns la geologie", a declarat Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea Federală din Parana.
 
Santos a continuat spunând că "poluarea, gunoaiele din mare şi plasticul aruncat incorect în oceane devine material geologic... păstrat în înregistrările geologice ale pământului".
 
Geologia insulei vulcanice Trindade din Brazilia îi fascinează pe oamenii de ştiinţă de ani de zile. Insula este în cea mai mare parte nelocuită şi izolată de influenţa umană, dar cantitatea tot mai mare de deşeuri de plastic şi-a găsit drumul.
 
Am identificat că (poluarea) provine în principal de la plasele de pescuit, care sunt resturi foarte comune pe plajele Insulei Trinidade", a declarat dl Santos.
 
„Aceste (plase) sunt târâte de curenţii marini şi se acumulează pe plajă. Când temperatura creşte, acest plastic se topeşte şi se înglobează cu materialul natural al plajei”.
 
Insula Trindade este unul dintre cele mai importante locuri de conservare din lume pentru broaştele ţestoase verzi, sau Chelonia mydas, mii de exemplare sosind în fiecare an pentru a-şi depune ouăle.
 
Singurii locuitori umani de pe Trindade sunt membrii marinei braziliene, care menţine o bază pe insulă şi protejează ţestoasele care cuibăresc.
 
Descoperirea stârneşte întrebări cu privire la moştenirea lăsată de oameni pe Pământ, a declarat Santos.
 
„Vorbim atât de mult despre Antropocen, iar acesta este momentul", a spus el, referindu-se la o epocă geologică propusă, definită de impactul oamenilor asupra geologiei şi ecosistemelor planetei.
 
„Poluarea, gunoiul din mare şi plasticul aruncat incorect în oceane devine material geologic... păstrat în înregistrările geologice ale Pământului".
 
Conform celei mai recente estimări, peste 170 de trilioane de bucăţi plutesc în oceanele lumii, potrivit unei noi analize a Institutului 5 Gyres.
 
În fiecare zi, aproximativ 8 milioane de bucăţi de plastic ajung în oceanele noastre.
 
Se preconizează că, până în 2040, cantitatea de gunoaie din plastic care ajunge în oceane în fiecare an aproape se va tripla, iar în ocean ar putea exista mai mult plastic decât peşti.
 
Între timp, un raport al OCDE din 2022 a constatat că producţia de plastic s-a dublat la nivel mondial în ultimii 20 de ani, iar doar 9% dintre acestea sunt reciclate cu succes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici