- Home
- Social
- (20.03.2023, 11:48)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Semnal de alarmă. Deşeurile de plastic au format ”stânci” în largul coastelor Braziliei
- Geologii din Insula Trindade din Brazilia au făcut o descoperire "terifiantă": roci formate din resturi de plastic.
- „Poluarea a ajuns la geologie”, a declarat un om de ştiinţă.
Urmărește
1598 afișări
Sursa foto: Twitter
Oamenii de ştiinţă care studiază insula îndepărtată, un refugiu pentru broaşte ţestoase, au descoperit că plasticul s-a împletit cu rocile de pe insulă, declanşând alarma cu privire la impactul tot mai mare al deşeurilor de plastic asupra ciclurilor geologice ale Pământului.
Insula se află la 1.140 km de statul Espirito Santo, în sud-estul ţării, şi este o zonă protejată pentru broaştele ţestoase verzi, care îşi depun ouăle acolo, potrivit Independent.
„Este un lucru nou şi terifiant în acelaşi timp, deoarece poluarea a ajuns la geologie", a declarat Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea Federală din Parana.
Santos a continuat spunând că "poluarea, gunoaiele din mare şi plasticul aruncat incorect în oceane devine material geologic... păstrat în înregistrările geologice ale pământului".
Geologia insulei vulcanice Trindade din Brazilia îi fascinează pe oamenii de ştiinţă de ani de zile. Insula este în cea mai mare parte nelocuită şi izolată de influenţa umană, dar cantitatea tot mai mare de deşeuri de plastic şi-a găsit drumul.
„Am identificat că (poluarea) provine în principal de la plasele de pescuit, care sunt resturi foarte comune pe plajele Insulei Trinidade", a declarat dl Santos.
„Aceste (plase) sunt târâte de curenţii marini şi se acumulează pe plajă. Când temperatura creşte, acest plastic se topeşte şi se înglobează cu materialul natural al plajei”.
Insula Trindade este unul dintre cele mai importante locuri de conservare din lume pentru broaştele ţestoase verzi, sau Chelonia mydas, mii de exemplare sosind în fiecare an pentru a-şi depune ouăle.
Singurii locuitori umani de pe Trindade sunt membrii marinei braziliene, care menţine o bază pe insulă şi protejează ţestoasele care cuibăresc.
Descoperirea stârneşte întrebări cu privire la moştenirea lăsată de oameni pe Pământ, a declarat Santos.
„Vorbim atât de mult despre Antropocen, iar acesta este momentul", a spus el, referindu-se la o epocă geologică propusă, definită de impactul oamenilor asupra geologiei şi ecosistemelor planetei.
„Poluarea, gunoiul din mare şi plasticul aruncat incorect în oceane devine material geologic... păstrat în înregistrările geologice ale Pământului".
Conform celei mai recente estimări, peste 170 de trilioane de bucăţi plutesc în oceanele lumii, potrivit unei noi analize a Institutului 5 Gyres.
În fiecare zi, aproximativ 8 milioane de bucăţi de plastic ajung în oceanele noastre.
Se preconizează că, până în 2040, cantitatea de gunoaie din plastic care ajunge în oceane în fiecare an aproape se va tripla, iar în ocean ar putea exista mai mult plastic decât peşti.
Între timp, un raport al OCDE din 2022 a constatat că producţia de plastic s-a dublat la nivel mondial în ultimii 20 de ani, iar doar 9% dintre acestea sunt reciclate cu succes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe