- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.05.2022, 20:51)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Semnal de alarmă. Oceanele lumii sunt la cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Oceanele lumii au avut anul trecut cele mai calde şi cele mai acide niveluri înregistrate vreodată, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), în timp ce oficiali ai Naţiunilor Unite au avertizat că războiul din Ucraina ameninţă angajamentele climatice globale, scrie Reuters.
Urmărește
510 afișări
Oceanele au înregistrat niveluri extreme, iar OMM a detaliat o serie de tulburări provocate de schimbările climatice în raportul său anual „Starea climei globale". Potrivit acestuia, topirea calotelor de gheaţă a contribuit la creşterea nivelului mării la noi maxime în 2021.
„Clima noastră se schimbă sub ochii noştri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generaţii de acum încolo”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Raportul urmează celei mai recente evaluări a ONU privind clima, care a avertizat că omenirea trebuie să îşi reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră sau se va confrunta cu schimbări tot mai catastrofale ale climei pe glob.
Selwin Hart, consilierul special al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru acţiuni climatice, a criticat ţările care nu şi-au respectat angajamentele climatice din cauza conflictului din Ucraina, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la energie şi a determinat naţiunile europene să încerce să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie.
„Vedem că multe alegeri făcute de multe economii majore care, sincer, au potenţialul de a bloca un viitor cu un nivel ridicat de emisii de dioxid de carbon şi de poluare şi vor pune în pericol obiectivele noastre climatice”, a declarat Hart.
Marţi, gigantul mondial al indicilor bursieri MSCI a avertizat că lumea se confruntă cu o creştere periculoasă a gazelor cu efect de seră dacă gazul rusesc va fi înlocuit cu cărbune.
Raportul OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon şi metan din atmosferă, care încălzesc clima, au depăşit în 2021 recordurile anterioare.
La nivel global, temperatura medie a fost anul trecut cu 1,11 grade Celsius peste media preindustrială, în timp ce lumea se apropie de pragul de 1,5C, dincolo de care se aşteaptă ca efectele încălzirii să devină drastice.
„Este doar o chestiune de timp până când vom asista la un alt an cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”, a mai declarat Taalas.
Oceanele suportă o mare parte din efectele încălzirii şi ale emisiilor. Corpurile de apă absorb aproximativ 90% din căldura acumulată de Pământ şi 23% din emisiile de dioxid de carbon provenite din activitatea umană.
Oceanul s-a încălzit mult mai rapid în ultimii 20 de ani, atingând un nou maxim în 2021, şi se aşteaptă să se încălzească şi mai mult, se arată în raport. Această schimbare ar dura probabil secole sau milenii pentru a se inversa, a notat raportul.
De asemenea, oceanul este acum cel mai acid din ultimii cel puţin 26.000 de ani, deoarece absoarbe şi reacţionează cu mai mult dioxid de carbon din atmosferă.
Nivelul mării a crescut cu 4,5 cm în ultimul deceniu, creşterea anuală din 2013 până în 2021 fiind mai mult decât dublă faţă de cea din 1993 până în 2002.
OMM a enumerat, de asemenea, valuri de căldură extreme individuale, incendii de pădure, inundaţii şi alte dezastre legate de climă în întreaga lume, menţionând rapoarte de pagube de peste 100 de miliarde de dolari.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Românii aflaţi în situaţie de risc primesc ajutoare sociale. Vor beneficia aproximativ 3,1 milioane de persoane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36