- Home
- Social
- BUCURESTI, (30.09.2019, 17:49)
- Roxana Din
Semnal de alarmă tras de studenţi: E al doilea an universitar consecutiv care începe fără ministru
Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti din România trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că este al doilea an consecutiv care începe fără un ministru, însă reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că absenţa conducerii nu afectează şcolile, elevii sau profesorii.
Urmărește
293 afișări
Semnal de alarmă tras de studenţi: E al doilea an universitar consecutiv care începe fără ministru
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), federaţia reprezentativă a studenţilor din România la nivel naţional şi internaţional, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că acesta este al doilea an universitar consecutiv care începe fără un ministru al Educaţiei Naţionale.
„Acest fapt, dar şi lipsa de continuitate, viziune şi adoptare de măsuri discreţionare, cauzate de schimbarea a 28 de miniştri în ultimii 30 de ani, constituie deficienţele ce determină starea de fapt a învăţământului superior. Astfel, una dintre cele mai mari probleme ale învăţământului superior continuă a fi, de-a lungul a 8 ani, subfinanţarea cronică a educaţiei care perturbă evoluţia armonioasă a calităţii învăţământului şi implicit dezvoltarea profesională şi personală a beneficiarilor direcţi”, spun reprezentanţii ANOSR prin intermediul unui comunicat de presă.
Studenţii au precizat şi faptul că atât etica, cât şi integritatea academică sunt subiecte a căror abordare „a fost neglijată în dezbaterile comunităţilor universitare din România o perioadă lungă de timp, din cauza lipsei de transparenţă şi a dezinteresului general. Acest lucru este susţinut prin faptul că au existat ocupanţi ai unor funcţii de demnitate publică care şi-au plagiat tezele de doctorat”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
Un alt semnal de alarmă tras de ANOSRvizează pierderea masivă de capital uman calificat, fenomen alimentat de lipsa accesului absolvenţilor la locuri de muncă de calitate şi la oportunităţi de dezvoltare personală, dar şi calităţii vieţii din România.
O prioritate în educaţie pentru care Alianţa Naţională a Organizatiilor Studenţeşti din Romania militează an de an reprezintă dimensiunea socială, prin care se implementează politici de echitate şi acces la educaţie adresate studenţilor care provin fie din medii dezavantajate, fie din categorii subreprezentate.
„Constatăm că în anul universitar anterior nu a fost finalizat niciun cămin pentru studenţi, în contextul în care numărul actual de locuri de cazare este suficient doar pentru 23,96% dintre cei aproximativ 449.350 de studenţi. De asemenea, nu au existat investiţii masive în cămine, condiţiile nefiind în concordanţă cu normele de sănătate publică impuse”, se arată în comunicat.
Totodată, ANOSR susţine asigurarea de şanse egale pentru fiecare persoană ce îşi doreşte să urmeze studii universitare, având în vedere faptul că România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte ponderea populaţiei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ce a absolvit studii superioare.
Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că această absenţă a unui ministru la vârful conducerii MEN nu afectează în momentul de faţă şcolile, profesorii sau elevii.
„Ele (unităţile de învăţământ, n.r) au nişte regulamente care sunt în vigoare, pe care trebuie să le respecte cu sau fără existenţa unui ministru, temporar, desigur, aşa că nu se pune problema. Pentru problema legată de ministru, impactul apare în momentul în care, aşa cum spuneam, trebuie semnate Ordinele de ministru care au caracter urgent, Hotărâri de Guvern sau alte documente care necesită semnătura conducătorului instituţiei, în cazul de faţă, ministrul”, au comunicat reprezentanţii MEN pentru MEDIAFAX.
„Potrivit legii, interimatul a fost 42 de zile şi a expirat în 17 septembrie mandatului Breaz. La momentul în care vorbim nu avem ministru la Educaţie (…) Procedural vorbind, în sensul de conducere, de semnare a unor Ordine de ministru sau proiecte de Hotărâre de Guvern, nu e nimeni. Nu se pot face în absenţa ministrului aceste lucruri”, completează aceştia.
Procedural, în momentul de faţă, secretarii de stat gestionează în conformitate cu fişele de post domeniile pe care le au în atribuţii, dar aceştia nu au autoritatea de a semna Ordine de ministru sau alte tipuri de documente, în general, acte normative care vizează Educaţia.
„Nu sunt probleme, domnul ministru Breaz a semnat înainte de a-i expira interimatul deschiderea de fonduri pentru plata salariilor profesorilor pentru luna în curs, plata începe de undeva de prin 5 până prin 14 în funcţie de fiecare unitate de învăţământ. Deci profesorii îşi vor primi salariile, nici nu se pune problema ca fondurile alocate salariilor să nu poată fi virate în conturile şcolilor”, mai spun reprezentanţii MEN.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Victimele Colectiv cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după incendiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe