Semnal de alarmă tras de un raport ONU: Peste un miliard de oameni suferă de sărăcie „acută” la nivel mondial

În raportul său anual, agenţia ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la rata sărăciei extreme, care este de trei ori mai mare în ţările aflate în război, informează AFP.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă tras de un raport ONU: Peste un miliard de oameni suferă de sărăcie „acută” la nivel mondial

Semnal de alarmă tras de un raport ONU: Peste un miliard de oameni suferă de sărăcie „acută” la nivel mondial

Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă de sărăcie „acută”, dintre care jumătate sunt minori, a denunţat joi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În raportul lor anual, agenţia ONU şi centrul de cercetare Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) s-au declarat deosebit de alarmaţi de faptul că rata sărăciei este de trei ori mai mare în ţările aflate în război.

Începând cu 2010, PNUD şi OPHI au calculat Indicele global al sărăciei multidimensionale, care combină date din 112 ţări în care trăiesc 6,3 miliarde de oameni. Indicele include indicatori precum lipsa de locuinţe adecvate, instalaţii sanitare, electricitate, combustibil pentru gătit, alimente şi şcolarizare.

„Indicele sărăciei 2024 (pentru anul 2023) prezintă o imagine sumbră: 1,1 miliarde de oameni suferă de sărăcie multidimensională, dintre care 455 de milioane trăiesc în zone de conflict. În ţările sfâşiate de război, rata sărăciei este de trei ori mai mare decât în ţările aflate în pace", afirmă Yanchun Zhang, statistician-şef la PNUD. Iar în aceste naţiuni care sunt victime ale conflictelor armate, „privaţiunile cu care se confruntă populaţia sunt de trei până la cinci ori mai acute, deoarece, pentru cei săraci, lupta pentru nevoile de bază este mult mai dificilă”, a explicat oficialul ONU.

Indicele sărăciei 2023, pentru anul 2022, a vizat de asemenea 1,1 miliarde de persoane dintr-o populaţie totală de 6,1 miliarde în 110 ţări, potrivit ONU. Sărăcia extremă este în continuare mai răspândită în zonele rurale decât în cele urbane, aproape 84% din populaţia săracă a lumii trăind în zonele rurale.

584 de milioane de copii şi adolescenţi fac parte din cei mai săraci tineri sub 18 ani. Rata sărăciei în rândul minorilor, la nivel mondial, este de 27,9 %, comparativ cu 13,5 % pentru adulţi. Majoritatea celor mai săraci oameni din lume (83,2%) trăieşte în Africa Subsahariană şi Asia de Sud, adică în subcontinentul indian, cea mai populată regiune din lume.

Pentru Sabina Alkire, director al OPHI, „războaiele şi conflictele violente nu numai că lasă urme adânci şi de durată în viaţa oamenilor, dar împiedică şi reducerea sărăciei”. „Raportul arată că 40 % din cele 1,1 miliarde de persoane sărace trăiesc în zone de conflict (şi) că rata globală a sărăciei în regiunile afectate de război este de trei ori mai mare decât în zonele fără conflict (34,8 % faţă de 10,9 %)”, a declarat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici