Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai

În 1895, s-a născut Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat. În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: "Poemele luminii", "Meşterul Manole", "Cruciada copiilor", "Avram Iancu", "Trilogia cunoaşterii", Trilogia culturii", "Trilogia valorilor"(d. 6 mai 1961).

Urmărește
1538 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai

Semnificaţii istorice pentru data de 9 mai

  • 1502 - Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către "Lumea Nouă"
  • 1877 - Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.
  • 1918 - A încetat din viaţă poetul şi traducătorul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române: "Nunta Zamfirei", "Moartea lui Fulger", "El Zorab". (n. 20 septembrie 1866)
  • 1945 - La cartierul general sovietic din Berlin se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei - sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
  • 1946 - A încetat din viaţă criticul literar Pompiliu Constantinescu (n. 1901)
  • 1960 - Statele Unite ale Americii au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă
  • 1985 - Consiliul European a ales 9 mai ca Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".
  • 1990 - A avut loc vizita în România a Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979.
  • 1994 - Nelson Mandela devine primul preşedinte negru al Africii de Sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici