Comisia Europeană (CE) observă că recursul în interesul legii este unealta cea mai tangibilă pentru unificarea jurisprudenţei, însă procedurile sunt restrictive şi consumă timp, se arată în raportul CE, obţinut de MEDIAFAX.
"În plus, ICCJ nu acţionează ca o adevărată Curte de Casaţie, însărcinată cu interpretarea legii, ci ca o jurisdicţie de gradul III (şi uneori de gradul I). Acest lucru nu permite ICCJ să îşi joace rolul de Curte Supremă, acela de a asigura aplicarea uniformă a legii", precizează raportul.
Această realitate, alături de faptul că două treimi din cei 120 de judecători ai ICCJ trebuie să decidă în cazul recursurilor în interesul legii "subminează transparenţa şi eficienţa mecanismului", mai arată CE.
În ceea ce priveşte consistenţa jurisprudenţei, raportul arată că acordul semnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Tribunalul Vrancea, în februarie 2009, de a pune bazele unui portal naţional pentru publicarea deciziilor judecătoreşti, va creşte transparenţa actului de justiţie.
Comisia apreciază că justiţia a mai făcut progrese, dar există contradicţii în jurisprudenţă, mai ales în cazul ICCJ.
"Este important ca eforturile să se menţină şi să fie intensificate. Va exista ocazia de a rezolva unele probleme legate de eficientizarea instrumentelor legale pentru unificarea jurisprudenţei în noile coduri",
recomandă CE.