- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.05.2012, 19:37)
- Eliana Radulescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senat: 71 de iniţiative şi proiecte legislative au trecut tacit
Un număr de 71 de iniţiative legislative şi proiecte de lege au trecut tacit de Senat, luni, în condiţiile care această Cameră legislativă s-a întrunit în plen în numai două zile în primele trei săptămâni din luna mai.
Urmărește
1039 afișări
Senat: 71 de iniţiative şi proiecte legislative au trecut tacit (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Cele mai multe dintre acestea sunt iniţiative legislative propuse de parlamentari, restul fiind propuse de Guvern, precum şi proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă.
Printre acestea se numără şi o propunere legislativă pentru modificarea Decretului-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, a senatorului PDL Mircea Andrei, prin care se prevede mărirea indemnizaţiei pentru soţii spravieţuitori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
O altă iniţiativă adoptată astfel de Senat este propunerea legislativă de modificare a Legii 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, ai cărei autori sunt senatorul PSD Alexandru Cordoş, deputatul PDL Viorel Arion, deputaţii PSD Sonia Drăghici şi Vasile Popeangă şi deputatul independent Mircia Giurgiu. Aceştia au propus ca, pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice aflate în situaţie de dependenţă socio-medicală, consiliile locale să fie obligate să angajeze personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de perioada de îngrijire necesară.
Tot tacit a trecut şi o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a deputatului Tudor Ciuhodaru. Actul prevede reducerea vârstei de pensionare cu un an, respectiv doi ani, pentru femeile care au născut cel puţin trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani sau au crescut pentru aceeaşi perioadă un copil cu handicap.
De asemenea, au trecut de Senat şi propuneri privind declararea zilei de 30 noiembrie, a Sfântului Apostol Andrei, ca zi legală de sărbătoare în care nu se lucrează.
O propunere legislativă pentru modificarea Legii 14/2003 - Legea partidelor politice, a deputatului independent Daniel Oajdea, a fost adoptată, de asemenea, tacit. Potrivit textului legislativ, la alegerea preşedintelui partidului politic au drept de vot toţi membrii de partid cu o vechime de cel puţin şase luni, iar la alegerea preşedinţilor de filiale au drept de vot toţi membrii de partid cu o vechime de cel puţin 6 luni de pe raza filialei respective.
În varianta propusă de iniţiator - deputatul PDL Gheorghe Ciobanu - va fi transmisă Camerei Deputaţilor, decizională, şi propunerea legislativă pentru completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin care "aurolacul" este introdus pe lista precursorilor, respectiv a substanţelor utilizate frecvent în fabricarea drogurilor.
Senatul a mai adoptat tacit, luni, o iniţiativă legislativă care prevede majorarea cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului cu câte 6.000 de lei pentru fiecare copil născut chiar dacă în momentul naşterii unul dintre părinţi beneficiază de această indemnizaţie, urmare a unei naşteri anterioare.
Un alt proiect adoptat tacit este Propunerea legislativă pentru completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, a senatorului PNL Emilian Frâncu, care stipulează că în cazul persoanelor fizice care au arendat terenurile agricole, cota de impozit asupra arendei este de 2 la sută.
În varianta propusă de iniţiatori va fi transmisă Camerei Deputaţilor şi propunerea legislativă pentru completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, iniţiată de deputaţii PSD Gheorghe Antochi şi Marian Ghiveciu, deputaţii independenţi Ioan Munteanu şi Culiţă Tărâţă şi deputatul PDL Adrian Rădulescu.
Proiectul prevede aplicarea unei cote reduse de TVA de 9% pentru publicitatea prin presă, Comisia pentru buget adoptând un raport de respingere a iniţiativei legislative.
Schitul românesc "Lacu", de pe Muntele Athos, din Grecia, ar putea să primească, alături de Schitul "Podromu", bani anual de la bugetul de stat, după adoptarea tacită a unei propuneri legislative iniţiată de deputatul PSD Victor Socaciu.
A fost adoptată tacit şi propunerea pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, iniţiată de Amet Aledin - deputat UDTTMR (minorităţi), Tudor Ciuhodaru Tudor şi Giurgiu Mircia – deputaţi independenţi şi Petru Movilă - deputat PDL. Iniţiatorii propun majorarea limitei de deductibilitate a cheltuielilor de sponsorizare de la 3 la mie la 5 la mie din cifra de afaceri, proiectul fiind respins de Comisia pentru buget, finanţe.
Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă a senatorului PDL Alexandru Mocanu care vizează modificarea Legii 51/2011 privind activitatea desfăşurată de zilieri în sensul flexibilizării termenului de plată.
Legea prevede posibilitatea ca plata zilierilor să poată fi făcută atât la sfârşitul zilei de lucru, cât şi la sfârşitul fiecărei săptămâni, ţinând cont că unităţile finanţate de la bugetul de stat nu pot ridica bani din Trezorerie decât în anumite zile.
Propunerea legislativă prevede şi modificarea cuantumului remuneraţiei brute orare odată cu eliminarea discriminării faţă de salarizarea muncitorilor necalificaţi, care sunt angajaţi cu contract individual de muncă, respectându-se valoarea salariului minim brut pe economie, care în prezent este de 3,94 lei pe oră.
Senatul a adoptat tacit şi o propunere legislativă care vizează reînfiinţarea posturilor de poliţie în localităţile cu peste 5.000 de locuitori.
O altă propunere adoptată tacit este iniţiativa legislativă privind adoptarea Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţile din mediul urban, care aparţine mai multor parlamentari PNL şi PSD.
Tot tacit a fost adoptată luni o propunere legislativă de modificare a Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice prin care se prevede instituirea posibilităţii ca organizatorii adunărilor să poată opta între a plăti o taxă de salubrizare a zonei pe care o pichetează sau a face ei curat după eveniment.
Potrivit iniţiatorilor, deputaţii Constantin Mazilu şi Vasile Gliga, această taxă ar urma să fie recuperată în termen de cinci zile lucrătoare de la data salubrizării ariilor respective chiar de către cei care s-au ocupat de iniţierea manifestării.
O propunere de act normativ care vizează sancţionarea faptei de a insulta, distruge sau de a înlătura stema şi însemnele ţării cu închisoare de la şase luni la trei ani a fost de asemenea adoptată tacit de această Cameră legislativă.
Propunerea legislativă completează Legea 201/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului şi a fost iniţiată de deputaţii Tudor Ciuhodaru, Amet Aledin, Mircia Giurgiu şi Petru Movilă.
Senatul a adoptat tacit luni şi legea care vizează înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Guvernului şi sub directa coordonare a prim-ministrului.
Proiectul a fost iniţiat de senatori PSD, PNL, PDL şi UDMR.
Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă a deputatului PDL Raluca Turcan privind acordarea unor facilităţi pentru tinerii căsătoriţi şi pentru mamele care au în întreţinere doi sau mai mulţi copii minori, facilităţi fiscale care ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2013.
Facilităţile vor consta în reducerea cu 5% a contribuţiilor sociale individuale, pe o perioadă de cinci ani de la data căsătoriei, pentru fiecare dintre soţi dacă aceştia sunt la prima căsătorie şi au vârsta de până în 40 de ani.
Pentru susţinerea natalităţii şi a mamelor care au în grijă doi sau mai mulţi copii minori, acestea ar urma să beneficieze de diminuarea progresivă a contribuţiilor individuale.
Senatul a adoptat tacit şi propunerea legislativă privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari, prin care ar urma să fie înlocuit programul "Cornul şi laptele" în şcoli.
Potrivit propunerii de lege, iniţiată de deputaţi PDL, pachetul alimentar ar urma să aibă o limită valorică zilnică de 1,17 lei/ elev, respectiv preşcolar.
În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează faptul că după nouă ani de implementare programul guvernamental "Laptele şi cornul" tinde să nu mai corespundă realităţilor actuale, să nu îşi mai atingă obiectivele scontate".
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe