Senat: Aleşii locali îşi păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Senatul a adoptat, miercuri, ca for decizional, o iniţiativă legislativă prin care mandatul primarilor, consilierilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleşi fuzionează cu o altă formaţiune politică.

Urmărește
1053 afișări
Imaginea articolului Senat: Aleşii locali îşi păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Senat: Aleşii locali îşi păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 77 de voturi " pentru", nicio abţinere şi 34 de voturi "împotrivă", Senatul fiind for decizional pe proiectul care urmează să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege modifică Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali în sensul în care calitatea de consilier local sau de consilier judeţean, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu încetează în cazul în care acesta pierde calitatea ''de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent'', conform textului iniţiativei.

În forma actuală a legii, articolul 9, litera h1 este prevede: ''Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h1 )pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales''.

Un alt amendament adus de PSD la articolul 15, litera g1 propune următoarele: "calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care primarul devine independent".

Forma iniţială a Legii, la art.15, litera g1, arată că: ''Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: g1 )pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales''.

Preşedintele PMP, Traian Basescu a susţinut că proiectul de lege este făcut pentru ca PSD să recupereze consilierii UNPR, deveniţi PMP după fuziune.

"Ar trebui să ne facem că nu ştim pentru ce este această mofificare a legii. Este dorinţa PSD-ului de a recupera consilierii UNPR, care au devenit PMP după fuziunea cu PMP-UNPR. Asta e lăcomie. V-aş aduce aminte că aţi mai făcut transferuri gratuite şi prin Ordonanţa 55/2014, care a fost declarată neconstituţională. Ceea ce faceţi azi este pornit de la credinţa dumneavoastră că nu aveţi puterea până nu aveţi şi justiţia şi toată administraţia şi toate cele. Aşa aţi pierdut mandatul în alegerile trecute, aşa îl veţi pierde la alegerile următoare, pentru lăcomia nesfârşită pe care o aveţi. Sigur că vom vota împotriva acestui proiect de lege", a afirmat senatorul Traian Băsescu la tribuna plenului Senatului.

Şi senatoarea USR, Florina Presadă, a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva acestui proiect, precizând că a existat o grabă cu adoptarea iniţiatiavei legislative.

"De unde atâta grabă cu acest proiect? E o lege destul de importantă, raportul a venit cu câteva minute înaintea începerii şedinţei de plen. Nu putem să nu remarcăm că soluţia legislativă propusă prin această iniţiativă, ca mandatul consilierului ar cărui partid, pe listele căruia a fost ales să nu înceteze atunci când partidul fuzionează sau este absorbit de către un alt partid, este o soluţie care ar putea fi neconsituţională. CCR s-a pronunţat în mai multe rânduri, şi a spus că această idee, ca consilierul să rămână independent nu reprezintă garanţii de moralitate şi legitimitate, în condiţiile actualului sistem electoral. USR consideră că este o lege cu dedicaţie", a declarat în plenul de miercuri, Florina Presadă.

Proiectul adoptat miercuri de Senat va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici