- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2013, 19:50)
- Eliana Radulescu
Senat: Propunere legislativă prin care e interzisă "hărţuirea de gen", adoptată tacit
Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă prin care sunt interzise "hărţuirea de gen", "hărţuirea morală" şi folosirea în producţiile de publicitate a "stereotipurilor de gen".
Urmărește
945 afișări
Senat: Propunere legislativă prin care e interzisă "hărţuirea de gen", adoptată tacit
Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi PC, propune modificarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi barbaţi.
Potrivit proiectului, prin "hărţuire de gen" se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de apartenenţa de gen a unei persoane, care, prin gravitate sau caracterul repetitiv ori sistematic, are ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii şi a integrităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. În textul legii se precizează că hărţuirea de gen poate fi sexuală sau morală.
Iniţiatorii definesc "hărţuirea sexuală", interzisă prin lege, ca fiind situaţia în care comportamentul nedorit, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, are conotaţie sexuală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Legislaţia în vigoare prevede că prin harţuire sexuală se înţelege orice formă de comportament în legătură cu sexul, despre care cel care se face vinovat ştie că afectează demnitatea persoanelor, dacă acest comportament este refuzat şi reprezintă motivaţia pentru o decizie care afectează acele persoane.
Proiectul adoptat tacit de Senat mai stabileşte că prin "hărţuire morală" se înţelege "situaţia în care comportamentul care are drept efect lezarea demnităţii şi integrităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator este motivat de apartenenţa persoanei hărţuite la genul considerat inferior".
Prin iniţiativa legislativă sunt adăugate noi domenii în care este obligatorie aplicarea măsurilor pentru realizarea şi garantarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe apartenenţa de gen: mass media şi publicitate, politică, participare la decizie, furnizare şi acces la bunuri şi servicii.
În capitolul "Egalitatea de şanse şi de tratament în domeniul mass media şi publicitate", nou introdus, se arată informaţiile distribuite prin mass media trebuie să respecte egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi şi nu vor conţine, promova sau provoca nicio formă de discriminare de gen.
Prin proiect se interzice firmelor de publicitate să utilizeze stereotipurile de gen în producţiile de publicitate.
Potrivit iniţiativei legislative, prin "stereotipuri de gen" se înţelege situaţia în care bărbaţii şi femeile sunt prezentaţi în rolurile lor tradiţionale conferite de societate, atribuite acestora în virtutea caracteristicilor şi apartenenenţei lor de gen ca urmare a persistenţei unor opinii, percepţii, prejudecăţi, credinţe generalizate despre rolurile femeilor şi ale bărbaţilor.
Proiectul de act normativ interzice publicitatea care prejudiciază, în baza apartenenţei de gen, respectul pentru demnitatea umană, aducând atingere imaginii unei persoane sau categorii de persoane în viaţa publică sau particulară.
Este interzisă, de asemenea, utilizarea în publicitate a situaţiilor în care persoanele, indiferent de apartenenţa de gen, sunt prezentate în situaţii degradante, umilitoare şi cu caracter sexist sau pornografic.
În forma care a trecut de Senat, cea propusă de iniţiatori, se precizează că este interzis să i se solicite unui candidat, în vederea angajării, să prezinte informaţii cu privire la starea civilă sau familială ori planul de viitor personal al acestuia.
Proiectul mai prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Femeilor şi Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia, care asigură "integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile şi programele naţionale".
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe