Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic

Senatorii au aprobat, marţi, OUG 25/2008, care introduce începând cu 1 ianuarie 2009 o taxă de 0,2 lei/bucată pentru pungile tip sacoşă fabricate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent de comercianţi.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic

Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic (Imagine: Mediafax Foto)

Taxa, denumită "ecotaxă", a fost fixată la valoarea de 0,2 lei/pungă tip sacoşă confecţionată din material greu biodegradabil, va fi aplicată de la 1 ianuarie 2009 şi va fi evidenţiată distinct pe documentele de vânzare. Aceasta va fi vărsată la Fondul pentru Mediu, iar valoarea va trebui afişată la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali.

Pentru neafişarea la loc vizibil a valorii ecotaxei va fi aplicată de către inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 2.500 lei.

Ecotaxa va fi declarată şi plătită lunar de către comercianţi, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea. Pentru neachitarea taxei la termen vor fi calculate majorări de întârziere conform Codului de procedură fiscală.

"În ultimii ani, România s-a confruntat cu problema volumelor mari de deşeuri de ambalaje, în special a ambalajelor de desfacere – pungile de tip sacoşe, care se regăsesc în mare măsură abandonate în mediu. Creşterea într-un ritm alarmant a consumului de pungi tip sacoşe, fabricate din materiale greu degradabile, minimum 100 de ani, a condus la generarea unor cantităţi importante de deşeuri. Introducerea unei taxe, denumită ecotaxă, are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite", se arată în expunerea de motive a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului.

De asemenea, conform textului actului normativ, taxa pe poluarea auto va deveni sursă pentru veniturile Fondului pentru Mediu.

Decizia Senatului a fost luată cu 37 de voturi "pentru" şi 8 abţineri.

Senatul este primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici