- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.04.2011, 16:10)
- Ovidiu Vanghele , , Ovidiu Vanghele ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest
Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest după mai bine de un an de la încarcerare, după ce completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis, luni, să respingă hotărârea pronunţată săptămâna trecută de instanţa care judecă procesul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie.
Urmărește
39 afișări
Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis, luni, să admită recursul procurorilor anticorupţie faţă de o hotărâre a instanţei de fond care stabilise eliberarea lui Voicu. Judecătorii au admis, aşadar, recursul procurorilor, au casat sentinţa instanţei de fond şi, după rejudecare, au respins cererea lui Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar.
Cei cinci judecători au decis să respingă şi cererea omului de afaceri Costel Căşuneanu de a-i fi ridicată interdicţia de a părăsi ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
-
Josep Borrell cere Israelului un armistiţiu cu Hezbollah
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
În urmă cu o săptămână, instanţa supremă a decis eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Cătălin Voicu, aceasta fiind prima cerere de punere în libertate admisă din 30 martie 2010, de când senatorul este în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de corupţie.
Totodată, instanţa a admis atunci şi o cerere a omului de afaceri Costel Căşuneanu de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara, decizia putând fi contestată cu recurs.
Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie la completul de cinci judecători de la instanţa supremă.
La termenul de luni, procurorul DNA prezent la şedinţă le-a arătat celor cinci magistraţi că eliberarea senatorului nu este oportună dat fiind motivul pentru care s-a dispus iniţial arestarea preventivă, respectiv acela că senatorul a încercat să-şi preconstituie probe în apărarea sa prin prisma faptului că ştia că telefonul îi este interceptat de anchetatori.
Un alt motiv invocat de acuzare a fost acela că Secţia Penală a Instanţei Supreme care dezbate procesul demnitarului nu a încheiat audierea tuturor martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu. Astfel, magistratul de la DNA a arătat că până în prezent au fost audiaţi doar 18 martori ai acuzării din cei 28 propuşi şi că între cei 10 martori rămaşi de audiat se numără "înalţi judecători de la Instanţa Supremă" precum Joiţa Preda sau Lidia Bărbulescu.
Legat de ridicarea interdicţiei în cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu dispusă prin aceeaşi încheiere prin care s-a admis şi eliberarea lui Voicu, procurorul DNA a arătat judecătorilor că omul de afaceri are rezidenţă pe teritoriul Germaniei, existând astfel riscul ca acesta să nu se mai prezinte la proces.
Un alt motiv pentru care DNA consideră nelegală încheierea Secţiei penale în acest caz este acela că cei trei judecători nu s-ar fi pronunţat asupra menţinerii măsurii arestării preventive în cazul senatorului deşi ar fi pus în mod expres în discuţie această procedură la termenul din 4 aprilie.
Avocatul omului de afaceri Costel Căşuneanu a arătat că au fost audiaţi în cadrul procesului penal toţi martorii care-l vizează pe clientul său astfel că nu ar fi corectă afirmaţia DNA că nu au fost audiaţi toţi martorii.
Avocatul a precizat că acesta nu are niciun interes să se sustragă amintind celor cinci judecători de revenirea urgentă în ţară din Statele Unite ale Americii a clientului său atunci când a fost chemat prima oară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Aceleaşi apărări au fost făcute şi pentru Marius Locic şi Cătălin Voicu, în cazul senatorului avocaţii precizând că acesta este arestat preventiv de un an şi 11 zile şi că măsura tinde să se transforme într-o eventuală condamnare, fapt sancţionat de legislaţia europeană în materie.
În ultimul cuvânt Marius Locic şi Cătălin Voicu au arătat că sunt de acord cu apărările făcute de avocaţii lor iar Costel Căşuneanu a spus că a fost sincer, că nu are nimic de ascuns, că s-a prezentat fără excepţie ori de câte ori a fost chemat la procurori sau la instanţă şi că "nici sănătatea" nu este mai importantă acum "decât aflarea adevărului şi spălarea reputaţiei" sale.
Senatorul Cătălin Voicu a depus de la arestarea sa preventivă mai multe cereri de eliberare, însă de fiecare dată acestea au fost respinse atât de judecătorii de la Secţia Penală a instanţei supreme, cât şi de completele de cinci şi, respectiv, de nouă judecători. Voicu este singurul inculpat din acest dosar care este judecat în arest preventiv.
Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. Procesul a început în 14 iulie 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe