În 2019, 1 din 3 persoane din Uniunea Europeană a raportat că nu consumă zilnic niciun fruct sau legumă şi doar 12% din populaţie a consumat zilnic cele 5 sau mai multe porţii recomandate. În medie, peste jumătate din populaţia Uniunii a declarat că mănâncă între 1 şi 4 porţii de fructe şi legume pe zi, relatează Aleph News.
Cel mai mic aport zilnic a fost găsit în România, unde doar 2% din populaţie a consumat cel puţin 5 porţii de fructe şi legume, urmate de Bulgaria şi Slovenia (ambele 5%) şi Austria (6%).
Dintre statele membre ale UE, cel mai mare aport zilnic de 5 porţii sau mai mult a fost raportat în Irlanda (33% din populaţie), Ţările de Jos (30%), Danemarca (23%) şi Franţa (20%).
În întreaga UE, femeile arată considerabil mai multă percepţie nutriţională decât bărbaţii, potrivit datelor. În medie, 58% dintre femei au raportat că au mâncat 1 până la 4 porţii, comparativ cu 51% pentru bărbaţi. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru un aport zilnic de 5 porţii sau mai mult (15% faţă de 10%).
Sondajul a arătat, de asemenea, că mai mulţi bărbaţi decât femei au raportat că au sărit cu totul peste aportul de fructe şi legume (39% faţă de 27%), conform raportului Eurostat.