Senatorul Nicolae Dobra şi fostul primar din Sebeş Adrian Dăncilă, achitaţi în procesul de corupţie
Senatorul PDL de Alba Nicolae Dobra, fostul primar al Sebeşului şi foşti consilieri locali au fost achitaţi în procesul în care au fost acuzaţi de vânzare subevaluată a unui teren care aparţinea municipiului, prin care au produs un prejudiciu bugetului primăriei de peste trei milioane de euro.
Fostul primar al Sebeşului Alexandru Adrian Dăncilă, alături de Romi Petru Dragosin, Petru Stoica, Ionel Cîrcoană, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Nicolae Dobra (în prezent senator PDL, n.r.), Jean Ionescu, Gheorghe Suciu şi Ion Rodean, membri ai Consiliului Local din perioada 2004 - 2008, au fost trimişi în judecată în 16 martie 2009, în legătură cu o licitaţie privind un teren al municipiului prin care bugetul local a fost prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Aceştia au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare.
Alături de aceştia a mai fost trimis în judecată Călin Radu Şerbănescu, membru al Consiliului local Sebeş, acuzat în plus şi de fals intelectual, precum şi Marian Creţiu, expert evaluator şi membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba.
Procesul a început în aprilie 2009, fiind judecat la instanţa supremă pentru că Nicolae Dobra a fost ales senator, în noiembrie 2008.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi, achitarea senatorului PDL Nicolae Dobra, precum şi a lui Dăncilă, Dragosin, Bogdan, Stoica, Cîrcoană, Nistor, Fărăgaş, Ispir, Buliga, Şerbănescu, Bobar, Bădilă, Ionescu, Suciu şi Rodean.
Totodată, Călin Radu Şerbănescu a fost achitat şi pentru infracţiunea de fals intelectual, iar în cazul expertului evaluator Marian Creţiu instanţa a decis achitarea pentru complicitate la infracţiunile de care au fost acuzaţi fostul primar al municipiului Sebeş şi consilierii locali.
Instanţa supremă a respins acţiunea civilă depusă în cauză de municipiul Sebeş şi a dispus ridicarea sechestrului asigurător pus de procurorii anticorupţie pe mai multe bunuri ale inculpaţilor în cursul urmăririi penale şi la trimiterea dosarului în judecată.
Decizia în acest caz nu este definivită, putând fi atacată de recurs atât de procurorii anticorupţie, cât şi de inculpaţi, caz în care dosarul va fi trimis la un complet de cinci judecători din cadrul aceleiaşi instanţe.
În rechizitoriu, anchetatorii arătau că, în 5 decembrie 2006, Alexandru Adrian Dăncilă, primar al municipiului Sebeş, a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a unui teren de 243.923 de metri pătraţi care aparţinea municipiului Sebeş (zona "Şirinii Lancrămului", la aproximativ patru kilometri de municipiul Alba Iulia - n.r.).
Procurorii notau că expertiza a fost făcută pentru vânzarea terenului respectiv prin licitaţie publică, după ce o firmă din judeţul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere. În aceeaşi zi, susţin procurorii, Marian Creţiu, la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Şebeş, în calitate de expert evaluator, ar fi întocmit patru rapoarte de expertiză tehnică de evaluare, deşi i se solicitase evaluarea unui singur teren, în care ar fi subevaluat imobilul, nu ar fi efectuat verificări privind amplasamentul sau preţurile reale practicate în zonă şi nu ar fi menţionat că terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeş.
Ulterior, Dăncilă ar fi iniţiat proiectul de hotărâre, convocând Consiliul Local al Municipiului Sebeş. În 19 decembrie 2006, primarul Dăncilă şi cei 16 membri ai Consiliului Local Sebeş au aprobat vânzarea terenului prin licitaţie publică cu strigare. În 15 februarie 2007, fostul primar al municipiului Sebeş şi ceilalţi membri ai Consiliului Local au aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului între municipiul Sebeş şi societatea comercială a câştigat licitaţia.
În baza acestui contract, terenul aparţinând municipiului Sebeş a fost înstrăinat la preţul stabilit în rapoartele de expertiză, preţ inferior valorii reale de circulaţie, deşi cei trimişi în judecată cunoşteau adevărata valoare a terenului, amplasamentul său şi faptul că era situat în intravilan. Prejudiciul adus municipiului Sebeş a fost estimat la 3.380.772,78 de euro, arătau procurori.
În 31 ianuarie 2007, Călin Radu Şerbănescu, consilier local al municipiului Sebeş şi preşedinte al comisiei de licitaţie publică cu strigare a terenului scos la vânzare, cu ocazia verificării dosarelor depuse de cele două firme participante la licitaţie, i-ar fi determinat pe membrii comisiei de licitaţie şi pe secretarul acesteia să ateste, în fals, că participanţii la licitaţie îndeplinesc condiţiile cerute prin caietul de sarcini, precizau procurorii anticorupţie.
Astfel, firma care a câştigat, în final, licitaţia nu a fost descalificată, deşi nu îndeplinea condiţiile legale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO