- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.05.2011, 11:54)
- Lucia Efrim , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorul PDL Mircea Banias, cercetat oficial pentru trafic de influenţă
Senatorul PDL Mircea Banias a declarat, luni, la ieşirea de la DNA, că a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă.
Urmărește
1114 afișări
Senatorul PDL Mircea Banias, cercetat oficial pentru trafic de influenţă (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Mircea Banias a declarat jurnaliştilor că nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanţa şi nu cunoaşte absolut nimic despre transportul cu produse din China.
Întrebat dacă îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu, senatorul a spus că e prieten cu acesta, iar din anul 2005 deţin împreună părţi sociale la o societate cu specific maritim.
În ce priveşte legătura cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său şi el au înfiinţat o fundaţie tot cu specific maritim din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Senatorul Banias a fost adus de poliţişti luni, la ora 9.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde i s-au prezentat acuzaţiile care i se aduc, parlamentarul ieşind de la audiere în jurul orei 11.50.
Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, parlamentarul fiind adus, luni, pentru a fi audiat la sediul DNA - Structura Centrală.
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petrolier aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.
Dosarul privind transporturile ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, în care luni au fost făcute percheziţii, ar fi pornit de la o anchetă preluată în lucru, iniţiat, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Sursele citate au precizat că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Lurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali.
În ce priveşte modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră.
Senatorul Mircea Banias este asociat cu Laurenţiu Mironescu în firma Euro Shipping Services SRL.
Firma Euro Shipping Services SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului în septembrie 2001 şi îi are ca asociaţi pe Ioan Bălan (30%) şi Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias cu câte 35%.
Toţi trei au ocupat pe rând, în perioada 1999 - 2011, funcţia de director al Administraţiei Porturilor Constanţa.
Ioan Bălan a fost numit în funcţia de director general al Administraţiei Porturilor Constanţa în 2009, iar în ianuarie 2011 a fost demis printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, pentru "management defectuos".
Astfel, Anca Boagiu anunţa, la jumătatea lunii ianuarie, că a semnat un ordin prin care Ioan Bălan "este eliberat din funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Constanţa şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie al aceleiaşi companii".
La momentul demiterii lui Ioan Bălan, administratia Porturilor Maritime era implicată în scandalul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.
În acest dosar a fost arestat preventiv, alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda, directorul Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM), Eugen Bogatu. În februarie, Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu au fost trimişi în judecată în dosarul UCM Reşiţa. Aceştia au fost puşi în libertate în 18 februarie, în timp ce procurorii anticorupţie au dispus atunci scoaterea de sub urmărire penală în această cauză a senatorului democrat-liberal de Constanţa Mircea Banias.
Ioan Bălan a fost angajat al Administraţiei Porturilor Constanţa din anul 2001, îndeplinind funcţiile de şef serviciu Exploatare Portuară, director Direcţia Exploatare, Siguranţă şi Securitate Portuară şi consilier al directorului general.
El este absolvent al Şcolii Militare Superioare de Marină "Mircea cel Bătrân" şi masterand în specialitatea "Optimizarea transporturilor navale".
Ioan Bălan este membru PDL Constanţa.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe