Senatorul PDL Mircea Banias, la DNA. Procurorii i-au prelungit interdicţia de a părăsi ţara

Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde procurorii i-au prelungit acestuia interdicţia de a prelungi ţara, în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa.

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Senatorul PDL Mircea Banias, la DNA. Procurorii i-au prelungit interdicţia de a părăsi ţara

Senatorul PDL Mircea Banias, la DNA. Procurorii i-au prelungit interdicţia de a părăsi ţara (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie i-au prelungit marţi dimineaţă, cu 30 de zile, interdicţia senatorului Mircea Banias, care este cercetat în dosarul în care 28 de persoane se află în arest preventiv pentru presupuse fapte de corupţie comise în Portul Constanţa.

Totodată, completul de cinci judecători al instanţei supreme va judeca marţi, începând cu ora 12.00, recursurile făcute de cei 28 de arestaţi în acest dosar împotriva deciziei de sâmbătă a Secţiei penale, prin care acestora li s-a prelungit măsura arestului cu 30 de zile.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosar pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-ar fi pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

Senatorul Mircea Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu că intervine la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, potrivit motivării instanţei supreme care în 25 mai a emis 29 de mandate de arestare în cazul "grupării Mironescu".

De asemenea, Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, în noiembrie 2010, că va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "într-o problemă", iar o lună mai târziu ar fi intervenit "pe lângă un ministru", pentru păstrarea în funcţie a fostului director al DSV Constanţa, notează instanţa în motivare.

În document se mai arată că "la data de 3 decembrie 2010 inculpatul Banias Mircea Marius a intervenit pe lângă un ministru pentru a-l păstra în funcţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Constanţa".

Procurorii au mai stabilit că cele câteva mii de perechi de încălţări sport şi de seturi de bluze şi pantaloni de trening cerute de senatorul PDL Mircea Banias celor care lucrau în vama Agigea au fost duse din depozitul de bunuri confiscate al vămii direct la locuinţa fratelui parlamentarului.

Mircea Banias declara, la momentul la care ceilalţi inculpaţi în acest dosar au fost reţinuţi, că a cerut aceste bunuri, însă ele ar fi fost destinate unei asociaţiii a surzilor din Constanţa.

Din referatul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut prelungirea arestării inculpaţilor din cazul "Mironescu" reiese însă că bunurile erau destinate "Asociaţiei pentru Promovarea Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră" din Constanţa, fondată de senatorul Mircea Banias şi de fratele acestuia, Emil.

Procurorii susţin că, în schimbul produselor cerute, Banias "îi promitea" lui Eugen Bogatu sprijinul său, în virtutea funcţiei de senator pe care o deţinea. Astfel, potrivit procurorilor, parlamentarul urma să "direcţioneze" diferite proiecte politico-administrative "în sensul impus de interesele" lui Bogatu, "precum şi a întregului grup infracţional condus de acesta".

"Pentru a realiza acest lucru, inculpatul Banias Mircea Marius a promis că va interveni pe lângă persoanele competente să realizeze cerinţele respective", afirmă procurorii, care descriu fiecare dintre acţiunile întreprinse de Banias în acest sens.

Conform documentului, în 22 noiembrie 2010, "la solicitarea expresă a inculpatului Bogatu Eugen", Banias "a promis să-i dea acestuia informaţii şi să se implice personal pentru blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa, proiect care, dacă ar fi fost promovat, ar fi încurcat desfăşurarea activităţii grupului infracţional".

Două zile mai târziu, Banias i-a relatat lui Bogatu că a făcut demersuri în vederea promovării unui proiect de afaceri ale acestuia, "însă sunt şanse scăzute pentru a fi promovat". În aceeaşi zi, Banias i-a promis lui Bogatu şi că "va interveni într-o problemă pe lângă Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu".

În 3 decembrie 2010, Banias ar fi intervenit "pe lângă un ministru" pentru a-l păstra în funcţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa.

În 7 mai, Bogatu i-a cerut alte două favoruri lui Banias: să intervină "pe lângă o persoană influentă, indentificată codat ca «doamna», pentru a bloca aducerea unei persoane străine, neagreate de grupul infracţional, la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa" şi să intervină pentru blocarea unui ordin ministerial care urma să prevadă obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea.

În iulie 2010, Banias "s-a angajat, la cererea expresă a inculpatului Bogatu", să intervină pe lângă Iulian Tudor şi pe lângă ministrul Transporturilor («doamna») "pentru o chestiune de afaceri discutată anterior de cei doi inculpaţi", precum şi pe lângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, "pentru a-l determina să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru, la rândul său, al grupului infracţional organizat, din care fac parte atât inculpatul Mircea Banias, cât şi inculpatul Eugen Bogatu".

Potrivit procurorilor, Asociaţia pentru Promovarea Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră Constanţa, "asociaţie care le aparţine, ca membri fondatori, inculpatului Banias Mircea Marius şi numitului Banias Emil, fratele său, având funcţia de director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, a primit, cu titlu gratuit, fără a exista această posibilitate legală, în schimbul protejării intereselor membrilor grupului infracţional organizat" o mie de perechi de încălţăminte sport pentru copii, 750 de costume de trening, 628 de curele, 250 de perechi de pantaloni pentru adulţi, 1.093 de costume de trening purtând însemnele mărcii Adidas şi 700 de perechi de încălţăminte sport purtând însemnele mărcii Adidas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici