Senatul a decis ca MApN să pună permanent la dispoziţia MAI o aeronavă pentru misiuni SMURD

Senatorii au decis, miercuri, ca MApN să pună permanent la dispoziţia MAI o aeronavă pentru desfăşurarea de misiuni SMURD, în scopuri umanitare, medico-sanitare, pentru salvarea de vieţi omeneşti, misiuni de căutare sau salvare a victimelor accidentelor.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Senatul a decis ca MApN să pună permanent la dispoziţia MAI o aeronavă pentru misiuni SMURD

Senatul a decis ca MApN să pună permanent la dispoziţia MAI o aeronavă pentru misiuni SMURD (Imagine: Răzvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Plenul Senatului a adoptat, în acest sens, un amendament al Comisiei apărare la Ordonanţa de urgenţă 89/2014 pentru modificarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

Potrivit aceluiaşi amendament, aeronava MapN va putea fi folosită şi pentru misiuni de căutare sau salvare a persoanelor aflate în stare de dificultate, precum şi pentru zboruri speciale.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, în plenul Senatului, că un astfel de amendament era necesar pentru asigurarea finanţării acestor intervenţii, el adăugând că ”întotdeauna a fost o problemă pentru MapN să asigure costul intervenţiei”.

”Condiţiile de utilizare a aeronavei se stabilesc prin ordin comun al viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne şi al ministrului apărării naţionale. Aeronava poate fi utilizată şi în acţiuni umanitare internaţionale în situaţii de urgenţă cu impact deosebit”, a fost o altă modificare la ordonanţa de urgenţă.

Comisia a arătat, în motivarea acestor amendamente, că astfel se facilitează asigurarea intervenţiei operative în cazul situaţiilor de urgenţă cu impact major asupra vieţii, mediului sau valorilor materiale şi culturale importante.

”Aeronava va putea fi folosită şi în misiuni de stingere a incendiilor forestiere care se manifestă pe suprafeţe foarte mari, în zone de acces pedestru foarte dificil, în misiuni de acordare a asistenţei medicale de urgenţă în cazul accidentelor cu victime multiple, precum şi în acţiuni de asistenţă umanitară internaţională furnizată de România ţărilor afectate de dezastre, potrivit angajamentelor şi obligaţiilor care decurg din calitatea de stat membru UE, NATO şi ONU, arată, de asemenea comisia”, se mai arată în raportul Comisie pentru apărare.

Camera decizională în cazul proiectului legii de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă este Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici