Senatul adoptă o lege care reglementează statutul medicului expert al asigurărilor sociale
Senatorii au aprobat, luni, o propunere legislativă care reglementează statutul profesional al medicului expert al asigurărilor sociale.
Senatul adoptă o lege care reglementează statutul medicului expert al asigurărilor sociale (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)
Iniţiativa legislativă îi are ca semnatari pe senatorii Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Vasile Mustăţea, Romeo Nicoară, Cornel Popa (PNL), de Laurenţiu Coca, Elena Mitrea (PSD), Tiberiu Gunthner (UDMR) şi pe senatorii PDL Nicolae Dobre şi Ion Ruşeţ.
Potrivit proiectului, funcţia de medic expert al asigurărilor sociale poate fi exercitată numai de medici specialişti sau primari în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, cu drept de liberă practică şi înscrişi în Colegiul Medicilor din România.
În textul adoptat de senatori se mai arată că expertiza medicală în recuperarea capacităţii de muncă este o specialitate clinică de sinteză, care realizează un diagnostic clinic complet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Senatorii au aprobat proiectul, cu amendamente, cu 64 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
În expunerea de motive a textului de lege se arată că modificarea legislaţiei privitoare la pensii, de invaliditate, la persoanele cu handicap şi a altor forme de protecţie socială "creşte responsabilitatea medicului specialist în expertiză şi recuperarea capacităţii de muncă".
"Pentru a fi bine pregătiţi şi informaţi medicii experţi au nevoie de un acces continuu şi obligatoriu la literatura de specialitate, manifestări ştiinţifice sau alte forme de perfecţionare profesională. De asemenea, prin specificul muncii lor, medicii experţi, asemenea celorlalte categorii de medici sunt expuşi riscului efectelor contaminării cu diferiţi agenţi patogeni din contactul cu pacienţii. De aceea, pentru a le stabili drepturile şi obligaţiile ce decurg din practicarea profesiunii de medic expert, este nevoie de o lege care să reglementeze statutul acestora", susţin iniţiatorii.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO