Senatul adoptă o lege privind confiscarea extinsă a averilor celor condamnaţi pentru corupţie

Senatorii au adoptat, luni, o lege privind confiscarea extinsă a bunurilor persoanelor găsite vinovate de infracţiuni de corupţie, proxenetism sau spălare de bani, dacă valoarea bunurilor dobândite în ultimii cinci ani depăşeşte "în mod vădit" veniturile obţinute de acestea în mod licit.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Senatul adoptă o lege privind confiscarea extinsă a averilor celor condamnaţi pentru corupţie

Senatul adoptă o lege privind confiscarea extinsă a averilor celor condamnaţi pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

Ei au adoptat, cu amendamente, cu 80 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 11 "abţineri", un proiect de Lege pentru completarea Codului Penal şi a Legii 286/2009 privind Codul penal.

Potrivit proiectului, aşa cum a fost amendat la propunerea Comisie juridice, fac obiectul confiscării extinse infracţiunile de proxenetism, cele privind traficul de droguri, de persoane, infracţiunile la regimul frontierei de stat, cele de spălare a banilor, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiuni contra patrimoniului, falsificarea de monedă, divulgarea secretului economic, infracţiuni privind organizarea şi expoatarea jocurilor de noroc, infracţiuni de corupţie, de evaziune fiscală, infracţiunile privind regimul vamal şi bancruta frauduloasă.

Confiscarea extinsă se poate dispune doar dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi dacă valoarea bunurilor dobândite de respectiva persoană, într-o perioadă de cinci ani înainte de momentul săvârşirii infracţiunii, "depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit".

O altă condiţie obligatorie pentru confiscarea extinsă este ca bunurile respective să provină din activităţi infracţionale de aceeaşi natură cu cea pentru care s-a pronunţat condamnarea.

În timpul dezbaterilor din plen, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că prin adoptarea legii senatorii dau un "semnal clar în vederea combaterii infracţionalităţii" şi că reprezintă implementarea în legislaţia naţională a unei Decizii JAI, România fiinţ singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut încă acest lucru.

"Ar fi complet deplasat ca acest proiect să nu fie adoptat. (...) Este vorba de o lege penală care se aplică după ce a intervenit o condamnare definitivă aplicată de o instanţă penală. Nu este vorba de o confiscare administrativă", a explicat ministrul Justiţiei.

În replică, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, a susţinut că un astfel de proiect goleşte de conţinut prevederea constuţională referitoare la principiul dobândirii licite a averii.

"Nu cred că această lege va trece prin filtrul Curţii Constituţionale", a opinat Frunda.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici