Senatul ia în discuţie miercuri problema privind funcţionarea CSM
Plenul Senatului va aborda, miercuri, problema creată în funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a invalidat candidaturile a trei magistraţi şi a unui reprezentant al societăţii civile.
Curtea Constituţională a stabilit, în 25 ianuarie, că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi (judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.
Totodată, CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.
"Există o variantă avansată cu privire la validarea celor opt membri ai CSM care nu au făcut obiectul obiecţiunilor CC şi a reprezentantului societăţii civile care nu a fost obiectul unei astfel de contestări. Există, de asemenea, şi o abordare cu privire la maniera în care ansamblul CSM ar trebui să intre într-o fază de intrare în normalitate. Nu pot să anticipez votul de mâine, dar pot să vă asigur că mâine vom găsi o soluţie, astfel încât CSM să funcţioneze, astfel încât alegerile şi deciziile CSM cu privire la instanţele din subordinea CSM să poată să continue. Nu ne putem permite să ţinem CSM-ul blocat", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnalat din nou necesitatea punerii în executare a dispozitivului Curţii Constituţionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii.
"Orice întârziere în validarea magistraţilor legal aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii aduce deservicii justiţiei şi poate prejudicia Raportul de ţară pe Justiţie şi prin aceasta aduce atingere intereselor Romaniei în concertul european", a spus ministrul Predoiu.
În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, cei 11 membri aleşi de magistraţi în CSM au fost Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.
Această listă a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind conterstată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională.
De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Şi această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.
În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM, la fel şi Victor Alistar, liderul Transparency International.
După ce Senatul va valida cele stabilite de CC, CSM va trebui să organizeze alegeri pentru desemnarea magistraţilor în locul celor trei invalidaţi, respectiv la instanţa supremă, la curţi de apel şi la parchete de judecătorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO