- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul respinge stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut
Amendamentul la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii prin care se stabilea punctul de pensie la 45 la sută din salariu mediu brut pe economie a fost respins, luni, în Senat, motiv pentru care senatorii PSD s-au retras de la dezbateri.
Senatul respinge stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut (Imagine: Bogdan_Maran/Mediafax Foto)
Senatul a respins, luni, cu 52 de voturi "împotrivă", 51 "pentru" şi trei abţineri, un amendament deja admis de Comisia de muncă prin care se fixa la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie.
După dezbateri care au prilejuit mai multe declaraţii politice, propunerea PDL de a elimina amendamentul admis prin care se stabilea la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie a fost adoptată de Senat.
Amendamentul admis de Comisie, dar respins de plen, stabilea că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 45% din salariul mediu brut pe economie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Propunerea de eliminare a acestui amendament a aparţinut preşedintelui Comisiei de muncă, democrat-liberalul Cristian Rădulescu, care a invocat punctul de vedere al Guvernului, potrivit căruia o valoare minimă de 45% nu poate fi susţinută în noul context economic.
Anunţul privind părăsirea lucrărilor de către PSD a fost făcut de liderul grupului senatorilor social-democraţi, Ion Toma. El a spus că gestul are ca motiv respingerea principalului amendament susţinut de social-democraţi.
Toma a arătat că senatorii PSD au susţinut toate amendamentele "în modul cel mai corect" astfel încat să fie adoptat un proiect cât mai bun, în timp ce în Coaliţie s-au luat deczii care au aruncat la coş munca membrilor PSD, dar şi a unor oameni care au muncit o viaţă pentru a beneficia de pensie.
"Grupul PSD nu acceptă acest lucru, să asistăm la această mascaradă", a subliniat liderul senatorilor PSD, care a adăugat că social-democraţii se retrag de la lucrări.
Pe de altă parte, Toma a menţionat că viitoarea moţiune de cenzură va drept componentă principală punctul de pensie de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.
În replică, liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, a spus că această ocazie oferă opiniei publice posibilitatea să vadă cine este consecvent în politică şi cine nu.
El a spus că retragerea de la lucrări a senatorilor PSD confirmă cele anticipate de democrat-liberali, care au spus că cei din PSD vor ţine morţiş ca această lege să fie adoptată tacit de Senat.
Igaş a arătat că democrat-liberalii vor rămane în sală şi vor continua dezbaterile. "Colegi de la PSD, aţi dat dovadă de laşitate. Ruşine!", a adăugat el.
La rândul său, senatorul independent Liviu Câmpanu a acuzat grupul PSD de politicianism şi demagogie. "Sunt convins că la viitoarele alegeri vor pleca acasă", a mai spus senatorul.
În timpul dezbaterilor, senatorul independent Ion Vasile a anunţat că dintre cei şapte senatori independenţi doi a votat "împotrivă", trei "pentru" şi doi s-au abţinut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO